X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
14/01/2017 |  09:10 ⇒ 11:49 | Izvor: RTRS

Ovako će izgledati Zemlja za 250 miliona godina (VIDEO)

Naučnici predviđaju da će se za 250 miliona godina formirati novi megakontinent Amazija.
Planeta Zemlja (Foto: Pixabay) -
Planeta Zemlja (Foto: Pixabay)

Sjeverna i Јužna Amerika će se spojiti, a pridružiće im se i Evroazija, dok će Karipsko more i Sjeverni ledeni okean nestati, kažu naučnici Јejl univerziteta i japanske Agencije za morsko-kopnene nauke i tehnologiju.

To će se desiti zbog kretanja tektonskih ploča koje se u ciklusima od po više stotina miliona godina spajaju ili razdvajaju. Istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Nejčer zasnovano je na teoriji ortoverzije, prema kojoj se kontinenti, nakon raspada superkontinenta, udaljavaju jedni od drugih, ali samo do trenutka podvlačenja jedne tektonske ploče pod drugu.

Današnja tačka poslije koje kontinenti prestaju da se udaljavaju jedni od drugih je Pacifički vatreni prsten i upravo tu će nastati novi superkontinent.

Kako bi testirali model, istraživači su koristili paleomagnetske podatke kako bi proučavali varijacije u rotaciji Zemlje. Te varijacija izazivaju promjene u distribuciji mase planete, koje pokušavaju da održe rotacioni ekvilibrijum. Promjene se dešavaju tokom više miliona godina. Kombinovanjem ovih podataka sa znanjem o tome kako superkontinenti utiču na kretanje Zemlje, naučnici su predvidjeli Amaziju.

“Kad nestanu Sjeverni ledeni okean i Karipsko more, bićemo na putu ka stvaranju superkontinenta“, kaže dr Ros Mičel, vođa studije. “Јužna i Sjeverna Amerika srešće se sa Evroazijom praktično kod Sjevernog pola.“ Nezavisno od njih, do istog zaključka je došao dr Masaki Јošida, geolog iz Јapana, koji je svoj rad objavio u časopisu “Geology“.

Posljednji superkontinent Pangeja formiran je prije oko 300 miliona godina, a u njegovom centru bila je Afrika. Počeo je da se cijepa na kontinente koji postoje danas, a oko 100 miliona godina kasnije nastao je Atlantik.

Istraživači vjeruju da je Pangeja treći ili četvrti superkontinent u istoriji Zemlje. Prije nje su postojali Rodinija (prije milijardu godina) i Nuna (1,8 milijardi godina).

Izvor: Daily Mail