latinica  ћирилица
15/01/2017 |  17:48 ⇒ 16/01/2017 | 11:51 | Autor: RTRS

Patrušev: U NATO se silom uvlače BiH, Makedonija, Crna Gora

Sekretar Savjeta bezbjednosti Rusije Nikolaj Patrušev smatra da je postavljen stalan kurs za dalje proširenje NATO-a, u koji se silom uvlače Crna Gora, Makedonija i BiH, a nastavlja se i raspoređivanje elemenata globalnog sistema protivraketne odbrane SAD u Evropi.
Nikolaj Patrušev (foto: © Sputnik/ Grigoriy Sisoev) -
Nikolaj Patrušev (foto: © Sputnik/ Grigoriy Sisoev)

On je istakao da kurs američkog predsjednika Baraka Obame ne samo što je odbacio rusko-američke odnose daleko unazad, već je umnogome definisao pravac saradnje Rusije sa NATO-om i EU u posljednjih nekoliko godina i da se to ne završava samo antiruskom retorikom.

"Konsolidovani napori Zapada, između ostalog, usmjereni su na podrivanje procesa integracije uz učešće naše zemlje, devalvaciju ideje `ruskog svijeta` u cjelini, što ugrožava bezbjednost ne samo Rusije, već i jednog broja zemalja", rekao je Patrušev za "Rusku gazetu".

Patrušev je naveo da se sa izborom Donalda Trampa za predsjednika SAD ne može govoriti o fundamentalnim promjenama u rusko-američkim odnosima. "Ne gajimo iluzije o skorom slabljenju mjera strateškog odvraćanja Rusije", dodao je on.

On je rekao da je Rusija spremna za rad sa SAD na obnovi saradnje na osnovu ravnopravnosti i uzajamnog poštovanja, kao i da očekuje da će 2017. godine Rusija uspjeti da uspostavi konstruktivne kontakte sa SAD u borbi protiv međunarodnog terorizma.

Prema njegovim riječima, određeni prostor za konstruktivnu saradnju sa SAD otvara se u oblasti borbe protiv terorizma, informacione bezbjednosti i u nekim drugim oblastima, prenosi "Sputnjik".

Patrušev smatra da je Rusija doprinijela donošenju važnih rezolucija usmjerenih na borbu protiv grupe takozvane Islamske države i drugih terorističkih organizacija, kao i finansiranje terorizma.

Izvor: Srna