latinica  ћирилица
16/01/2017 |  08:22 ⇒ 13:48 | Autor: RTRS

Istraživači pronašli privjesak kakav je imala Ana Frank

Memorijalni centar holokausta "Јad Vašem" u Јerusalimu saopštio je da su istraživači, otkopavajući posmrtne ostatke žrtava jednog od nacističkih logora smrti, otkrili privjesak koji se čini identičnim onom koji je pripadao jevrejskoj djevojčici Ani Frank.
Privjezak Ane Frank - Foto: nezavisne novine
Privjezak Ane FrankFoto: nezavisne novine

Predstavnici Centra „Јad Vašem“ navode da je utvrđeno da je privjezak pripadao Karolin Kon, jevrejskoj djevojčici koja je stradala u logoru Sobibor i možda poznavala Anu Frank, koja je poznata po dnevniku pisanom tokom skrivanja od nacista.

Karolin je, kao i Ana, rođena u Frankfurtu 1929. godine, a istraživači pokušavaju da utvrde da li su na neki način ove dvije djevojčice bile povezane.

Ana Frank umrla je 1945. godine od tifusa u koncentracionom logoru Bergen Belzen, nekoliko dana poslije svoje starije sestre Margo.

Dnevnik Ane Frank preveden je na 67 jezika i prodat u više od 30 miliona primjeraka širom svijeta.

Izraelska uprava za antikvitete od 2007. godine sprovodi iskopavanja na mjestu nekadašnjeg logora u Poljskoj i do sada je otkrila temelje gasne komore i platformu za voz.

Više od 250.000 Јevreja ubijeno je u Sobiboru, jednom od najpoznatijih primjera nacističkog „konačnog rješenja“ za iskorjenjivanje evropskih Јevreja.

Izvor: RTS