X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
16/01/2017 |  10:37 | Izvor: RTRS

Stručnjaci otkrivaju koliko često treba prati kosu

Dermatolozi i frizeri sve češće ističu da kosu ne bi trebalo prati prečesto, pa je tako glumica Bri Larson na "Instagramu" napisala da kosu nije prala od dodele Zlatnih globusa – koja se održala prošle nedjelje.
Ilustracija (Foto: Thinkstock) -
Ilustracija (Foto: Thinkstock)

Stilistkinja Ana Kofon tvrdi da je to potpuno u redu: „Za našu kosu su odlična ulja koja koža glave prizvodi prirodnim putem – ona pomažu da kosa bude hidrirana i zdrava. U idealnom slučaju, trebalo bi da perete kosu na tri ili četiri dana“.

„Međutim, ako ste navikli da perete kosu svakodnevno, ili ukoliko vježbate mnogo i znojite se, to može biti teško. U tim slučajevima, suvi šamponi mogu biti sjajno rešenje, jer oni apsorbuju višak ulja i daju kosi volumen“, dodaje stilistkinja.

Kako pravilno oprati kosu

Odgovor se ne krije samo u tome koliko često bi trebalo da perete kosu. Takođe je važno kako je perete.

„Za zdravu kožu glave, trebalo bi da se pere najmanje dva puta nedjeljno. Јer, ukoliko počne proces stvaranja prirodnog ulja na mrtvim ćelijama kože, možete dobiti perut i gljivične infekcije“, objašnjava Endru Bidvel, osnivač salona za njegu kose "Swell".

Energično ribanje glave koje previše stimuliše lojne žlezde proizvodi više ulja. Nežno masirajte teme, što će učiniti da te žlezde proizvode samo malu količinu za podmazivanje kose.

Farbana kosa se lakše isušuje pa je potrebno prati je manje. Ako vam se kosa češće masti, promijenite šampon. Јeftiniji šamponi sadrže mnogo vode i sulfata te štete vašoj kosi.

Izvor: RTS, Telegraf