latinica  ћирилица
16/01/2017 |  15:45 ⇒ 17:09 | Autor: RTRS

Nova Topola: Radnici Ratarstva blokirali ulaz u upravnu zgradu (VIDEO)

Nezadovoljni radnici Ratarstva iz Nove Topole u kojem je stečajni postupak pokrenut prije devet godina, danas su lancima i katancima blokirali ulaz u upravnu zgradu. Traže namirivanje potraživanja na ime plata i doprinosa od prodate imovine preduzeća.
Ratarstvo - štrajk - Foto: RTRS
Ratarstvo - štrajkFoto: RTRS

Đuro Bajić je u Ratarstvu proveo 40 godina. Јedan je od ukupno 233 radnika koji na ime neisplaćenih plata i doprinosa potražuju ukupno 1,5 miliona KM.

- Nemamo više snage. Narod umire bez osnovnih sredstava za život i bolesti jer se nema od čega liječiti, a tolike pare imaju - kaže Bajić.

Do sada je prodajom pet radnih jedinica inkasirano oko 1,7 miliona KM. Zbog neuplaćenih potraživanja nekadašnji radnici okrivljuju aktuelnog stečajnog upravnika.

- Oni rade tako da niko ništa ne zna šta se radi. Na Odbor povjerilaca on samo donosi lažne podatke i lažne izvještaje - tvrdi Koviljka Šokčević iz Odbora povjerilaca.

Stečajni upravnik Dušan Kovačević u dosada provedenom stečajnom postupku ne vidi ništa sporno. Kaže da se sa radnicima manipuliše i da će biti isplaćeni kada na red dođe opšti red prioriteta za isplatu.

- Ako bude sredstva i ako se šta bude namirivalo namiriće se i radnici kao i svi ostali povjerioci opšteg prioritetnog rede, a ovo što oni traže da se namiruju mimo zakona i zakonskih propisa to je nemoguće - kaže Kovačević.

Nezadovoljni radnici Ratarstva su na kapiji i ulaznim vratima Upravne zgrade postavili lance i katance.

- Mi smo sada jednostavno zatvorili da stečajni upravnik više ne može da uđe u zgradu i ne može obavljati više stečaj dok ne sazovu Skupštinu povjerioca - kaže bivši radnik Dragan Pauković.

Ukupna potraživanja povjerilaca Ratarstva iznose 17 miliona KM. Od dosada prikupljenih sredstava prodajom imovine namiren je dio potraživanja banaka koje su imale hipoteku na imovinu preduzeća.