latinica  ћирилица
16/01/2017 |  16:25 ⇒ 20:51 | Autor: RTRS

Trampomobil ima topove sa suzavcem i zalihe krvi

Automobil novog američkog predsjednika Donalda Trampa, koji će se prvi put pojaviti u javnosti na dan inauguracije, 20. januara, ima topove sa suzavcem, zalihe krvi, a biće otporan na bombe.
Trampmobil - Foto: Glas Srpske
TrampmobilFoto: Glas Srpske

Prvi pogled na predsjednički automobil "Cadilac One" poznat i kao "Zvijer" otkriva da će njegove karakteristike biti impresivnije od onih koje su imali automobili njegovih prethodnika.

Fotografije koje je objavio sajt "Autoblog" ne otkrivaju mnogo, jer je vozilo na njima obojeno kamuflažnom farbom kako bi se prikrile karakteristike.

"Kadilak" će biti opremljen oružjem i topovima koji ispaljuju gas suzavac, a vrata i prozori limuzine biće otporni na metke i hemijski i biološki napad, prenosi "Dejli mejl". U predsjedničkoj limuzini će se uvijek nalaziti i boce sa krvlju koje odgovaraju krvnoj grupi predsjednika, koje mogu da se upotrijebe ako dođe do hitnog slučaja.

Tačni detalji nisu objavljeni, ali se spekuliše da će limuzina biti otporna i na improvizovane eksplozivne naprave. Tajna služba je predložila zamjenu predsjedničke limuzine 2014. godine i novi model će sada zamijeniti flotu od 12 automobila koje je koristio predsjednik Barak Obama od 2009. godine.

Očekuje se da će auto biti armiran poput vojnih vozila i da će vrata biti toliko teška da predsjednik Tramp neće moći da ih otvori iznutra. Limuzina će zadržati neke od karakteristika trenutnog modela koji važi za jedno od najbezbjednijih vozila na planeti.

U njega može da stane sedam osoba, a ima i sakrivene rezerve kiseonika koje će snabdijevati automobil čistim vazduhom, u slučaju da spoljašnji vazduh postane toksičan.

Model koji je koristio predsjednik Barak Obama je takođe imao kamere za noćno snimanje, gume obložene kevlarom, specijalnu pjenu koja se širi u slučaju udara i sprečava da rezervoar eksplodira. Kompaniji "DŽeneral motors" je plaćeno ukupno 15 miliona dolara za razvoj novih predsjedničkih vozila, pokazuju dokumenta. U Vašingtonu je juče održana generalna proba Trampove inauguracije.

Bojkot inauguracije

Sve veći broj predstavnika demokrata najavljuje da neće prisustvovati inauguraciji novog predsjednika SAD Donalda Trampa u petak, 20. januara.

Kako se navodi, mnogi od njih su se odlučili na taj potez nakon što je Tramp napao borca za ljudska prava DŽona Luisa.

Za sada su se javno izjasnili da ceremoniji neće prisustvovati predstavnici demokrata iz Njujorka, Oregona, Masačusetsa, Kalifornije, DŽordžije, Mičigena, Ilinoisa, Arizone, Misurija i drugih republika.

Izvor: Glas Srpske