X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
18/01/2017 |  13:14 ⇒ 13:19 | Izvor: RTRS

Švedska hitna pomoć vam gasi muziku u kolima

Ambulantna kola u Stokholmu biće opremljena posebnim uređajima koji blokiraju radio aparate u vozilima oko sebe, kako bi vozači mogli da čuju sirenu i sklone se sa puta na vrijeme.
Hitna pomoć - Foto: Screenshot
Hitna pomoćFoto: Screenshot

Za razliku od mitskog "švedskog TV detektora", tim mladih naučnika, studenata Kraljevskog instituta KTH razvili su funkcionalan uređaj koji "zauzima" širok spektar frekvencija i šalje glasovno upozorenje kroz radio uređaje u vozilima u blizini, kao i tekstualnu RDS poruku koja se ispisuje na displeju.

Signal prekida i veze ostvarene preko blutut tehnologije između bilo kog muzičkog uređaja i ozvučenja u kolima.

"Vozači obično imaju samo nekoliko sekundi da odreaguju i da se sklone, dok je optimalno vrijeme 10 do 15 sekundi", kaže jedan od autora projekta Mikael Edberg.

Mladi naučnik kaže da podaci pokazuju da je sve više vozača koji zbog preglasne muzike ne reaguju na zvučne signale ambulantnih kola i da je zbog toga na putevima i više stresa.

"Želimo da privučemo njihovu pažnju mnogo ranije nego sada, to smanjuje i stres koji dodatno ugrožava bezbjednost. Sistem ima tri funkcije - olakšava posao hitnim službama, povećava bezbjednost na putu i poboljšava uslove u saobraćaju za ranjive kategorije", kaže Ernberg.

Sistem u zavisnosti od gustine saobraćaja prilagođava koliko daleko šalje svoju poruku.

Osim Hitne pomoći, sistem će u pilot fazi koristiti i neka vatrogasna vozila u Stokholmu, a ukoliko se pokažu rezultati, plan je da se njegova upotreba raširi po cijeloj zemlji.

Izvor: B92