latinica  ћирилица
19/01/2017 |  11:40 ⇒ 12:58 | Autor: RTRS

Andrićeve nagrade Dušanu Kovačeviću i Zaharu Prilepinu (VIDEO)

Andrićeva nagrada za životno djelo za 2016. godinu pripala je Dušanu Kovačeviću za njegov ukupni dramski opus, a godišnja Andrićeva nagrada dodijeljena je ruskom piscu Zaharu Prilepinu, saopšteno je danas u Beogradu.
Žiri Andrićeve nagrade - Foto: RTRS
Žiri Andrićeve nagradeFoto: RTRS

Ove nagrade dodjeljuje Andrićev institut iz Andrićgrada, a priznanja će dobitnicima biti uručena 27. januara.

Žiri je Andrićevu nagradu za životno djelo dodijelio Dušanu Kovačeviću za njegov ukupni dramski opus, a povodom novog dramskog djela "Hipnoza jedne ljubavi". Kovačević je danas ne samo vodeće ime srpske drame, već i jedan od najznačajnijih evropskih dramskih pisaca i smjehotvoraca. Njegove drame su odreda remek-djela koja imaju izuzetan status i kod književne kritike i kod publike, navodi žiri u obrazloženju.

- Nastavljajući se na tradiciju Sterije, Nušića i Popovića, a ponekad i u kovibraciji sa poetskim dramama Ljubomira Simovića i humorom Matije Bećkovića, Dušan Kovačević je podigao srpsku gorku komediju na najviši nivo i postao evropska književna vrijednost prvoga reda - rekao je Јovan Delić, predsjednik žirija.

Član žirija Vladimir Kecmanović je rekao da je, prema stručnom mišljenju pozorišne i književne kritike, Dušan Kovačević jedan od najznačajnijih dramskih pisaca u srpskoj istoriji.

- Po mnogima, uz Branislava Nušića, najznačajniji - istakao je Kecmanović.

Godišnju Andrićevu nagradu za 2016. godinu dobio je ruski pisac Zahar Prilepin za roman "Obitelj" i knjigu pripovijedaka "Sedam života". Član žirija Želidrag Nikčević smatra da Prilepin, i svojim vrhunskim književnim djelima, i svojim životom, očigledno obnavlja maksimalistički ruski duh iz vremena Gogolja, Dostojevskog i drugih velikana.

- Ne samo vrhunskim književnim majstorstvom, nego i tim nacionalnim, moralnim, intelektualnim angažmanom, direktno se uplićući u noviju istoriju svoje zemlje i svog naroda - naveo je Nikčević.

Andrićeva nagrada sastoji se od povelje i novčanog iznosa, a priznanja će dobitnicima biti uručena 27. januara u Andrićgradu.