latinica  ћирилица
19/01/2017 |  19:55 | Autor: RTRS

Njemačka legalizovala kanabis u medicinske svrhe

Njemački poslanici jednoglasno su danas legalizovali upotrebu kanabisa u medicinske svrhe za pacijente koji boluju od ozbiljnih bolesti kao što su neke vrste raka, i u slučajevima kada nema efikasne alternativne terapije.

Sada kada je zakon izglasan u Bundestagu, donjem domu Parlamenta, ljekari mogu da prepisuju kanabis svojim pacijentima sa ozbiljnim bolestima - rakom, epilepsijom, sklerozom i onima koji ne mogu da dobiju alternativnu terapiju, navodi se u tekstu zakona.

Ovim se Njemačka pridružila evropskim zemljama koje su legalizovale proizvode na bazi kanabisa - Austrija, Velika Britanija, Češka, Finska, Francuska, Italija, Holandija, Portugal, Rumunija, Slovenija, Španija, Hrvatska i Makedonija.

Njemački pacijenti mogu da dobiju ekstrakt kanabisa ili isušene listove u apotekama i uz recept. Neki mogu da poruče u inostranstvu sintetičke derivate kanabisa kao što je dronanbinol.

Zakon, koji predviđa da troškove preuzima zdravstveno osiguranje, stupa na snagu u martu.

Ovim će se omogućiti poboljšanje brige o palijativnim pacijentima, rekao je ministar zdravlja Herman Grehe, čiji zakon su danas pozdravile sve stranke, i ljevica i desnica.

Zakon takođe ne dozvoljava pacijentima da gaje sopstveni kanabis, navodi se u tekstu i dodaje da je ta praksa protivna zakonu o drogama na snazi u Njemačkoj prema kome je posjedovanje kanabisa zabranjeno.

Prijedlog zakona bio je najavljen u maju prošle godine kada je jedan pacijent dobio odobrenje da gaji kanabis pošto je pokazao da se radi o jedinoj supstanci koja može da mu olakša tegobe.

Izvor: Večernje novosti