latinica  ћирилица
20/01/2017 |  11:08 | Autor: RTRS

Simić: Dodik dobio sankcije, ali je sačuvao čast srpskog državnika

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dobio je sankcije od odlazeće američke administracije, jer je odbio da mu stranci prepariraju svijest i da radi protiv nacionalnih interesa sopstvenog naroda, ali je zato sačuvao čast i dostojanstvo kako dolikuje jednom srpskom vođi i državniku, ocijenio je savjetnik predsjednika Srpske Pero Simić.

"Između pritiska bjelosvjetskih mešetara i baraba i poštovanja Ustava Republike Srpske, Milorad Dodik, izabran za predsjednika Republike na demokratskim izborima, opredijelio se za poštovanje Ustava i odbranu Srpske, kako taj Ustav i nalaže od predsjednika", istakao je Simić u kolumni za beogradski list "Danas".

On je naglasio da se Dodik opredijelio za borbu za slobodu svog naroda, ne ugrožavajući druge, a protiv bilo kakvih pritisaka, poput onih na kojima su u nedavnom telefonskom razgovoru insistirali ambasador SAD u BiH Morin Kormak i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Hojt Јi, kršeći tako osnovna načela međunarodnog prava - neuplitanje stranih vlada u unutrašnje poslove suverenih zemalja i poštovanje njihove političke nezavisnosti.

Simić je naveo da je predsjednik Srpske, inače, alergičan na pritiske, ma od koga oni dolazili, dodavši da ga oni samo jačaju i čine još odlučnijim u odbrani interesa Republike Srpske.

"Sramna odluka odlazeće američke administracije čini se samo je još više ujedinila srpski narod u Republici Srpskoj, a Milorada Dodika učvrstila u ulozi vodećeg beskompromisnog borca u očuvanju slobode srpskog naroda po cijenu da snosi i posljedice", istakao je Simić.

Nakon ovih privremenih sankcija nemoćne američke administracije čiji su predstavnidži u BiH odbijali svaki dijalog sa Dodikom opredjeljujući se za podršku politici Bakira Izetbegovića, koja je uistinu najveća opasnost za BiH i region, Simić je ocijenio da Dodik, čini se, nikad nije bio jači i ponosniji i da bez sumnje ima stoprocentnu podršku javnosti u Republici Srpskoj.

"To je i najvažnije, jer ga je ta javnost i birala za predsjednika. Izjave političkih marginalaca, kojekakvih kvazianalitičara i neprijateljski raspoloženih medija prema Republici Srpskoj i njenom predsjedniku, koji pokušavaju izdramatizovati novonastalu situaciju pričom o nekakvim potencijalnim ratnim sukobima..., priča su za sebe i ne mogu se dovoditi u vezu sa Republikom Srpskom i njenim predsjednikom. Militanti ne stanuju u Republici Srpskoj, već u njenom komšiluku", poručio je Simić u kolumni za list "Danas".

On je podsjetio da Republika Srpska i njen predsjednik niti pominju rat niti čine bilo šta da do njega dođe, već naprotiv - odbacuju i osuđuju bilo kakve priče o sukobima.

Takođe, dodaje Simić, cijene ulogu SAD i međunarodne zajednice u prekidu ratnih sukoba u BiH i očuvanju mira, ali se protive bilo kakvom međunarodnom intervencionizmu.

On je upitao da li je moguće da je predsjednik Republike Srpske "strah i trepet" za najmoćniju zemlju svijeta - SAD, pored terorista, radikalnih islamista, vehabija, "ratnika Alaha" u BiH i njihovih sponzora i ideologa poput Bakira Izetbegovića ili je administracija najmoćnije zemlje svijeta nasjela na paranoične izvještaje o Dodiku i Republici Srpskoj konfuznog američkog ambasadora u Sarajevu Morin Kormak koja se, na primjer, za razliku od gotovo svakodnevnih susreta sa Izetbegovićem, nikada nije sastala sa Dodikom.

"Zašto se loptica sa stvarnih opasnosti po BiH i region svaljuje na Republiku Srpsku i njenog predsjednika Dodika", upitao je Simić.

U kolumni naslovljenoj "Militanti stanuju u komšiluku", Simić je istakao da je posebna priča činjenica da je neko smišljeno pažnju javnosti sa Sarajeva, prestonice islamskog radikalizma u Evropi koja predstavlja stvarnu opasnost za BiH i region, prebacio na Republiku Srpsku i Dodika.

"Ko je to uradio, možemo samo da nagađamo. Možda bi nam odgovor mogla dati američka ambasadorka u Sarajevu Morin Kormak. Dok je još tu", zaključio je Simić.

Izvor: SRNA