latinica  ћирилица
20/01/2017 |  11:25 ⇒ 15:05 | Autor: RTRS

Oštećen pomoćni objekat Careve džamije u Foči

Policija u Foči traga za nepoznatim licem ili više njih, koji su oštetili pomoćni objekat Careve džamije.

Policijskoj stanici juče je prijavljeno da je u periodu od 13. do 19. januara nepoznati izvršilac ili više njih, na pomoćnom objektu Careve džamije u Foči polomio dva prozorska stakla i na fasadi ispisao "Partizan šampion" i "Šiš", te nacrtao tri krsta sa četiri slova "S".

Dežurni tužilac je naložio preduzimanje potrebnih mjera i radnji na identifikaciji izvršioca i rasvjetljavanju krivičnog djela oštećenje tuđe stvari, saopšteno je iz Centra javne bezbjednosti /CЈB/ Istočno Sarajevo.

Pripadnici Policijske stanice Istočno Novo Sarajevo uhapsili su lice čiji inicijali su E.H. iz Kantona Sarajevo, koje je opljačkalo prodavnicu u Ulici kasindolskog bataljona u opštini Istočna Ilidža.

Vlasnik trgovinske radnje čiji inicijali su N.V. u večernjim časovima 18. januara, policiji je prijavio provalu u njegovu radnju. Izlaskom na mjesto događaja policija je došla do saznanja da je u kritično vrijeme ispred prodavnice bilo parkirano vozilo "pežo" svijetlo sive boje.

Uviđajem je konstatovano da je nepoznati izvršilac ukrao čokolade, dezodoranse, te muške i ženske čarape.

Isto veče u 22.50 časova patrola Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Istočno Novo Sarajevo uočila je "pežo" koji je u Ulici kasindolskog bataljona sletio sa kolovoza.

Kontrolom vozača utvrđeno je da je riječ o E.H. Na zadnjem sjedištu vozila policija je pronašla torbu sa artiklima za koje je E.H. izjavio da su ukradeni iz trgovinske radnje.

Osumnjičeni je uhapšen, a vozilo prevezeno na parking prostor policijske stanice.

U toku je dokumentovanje predmeta nakon čega će protiv E.H. biti podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu teška krađa.

Osuda skrnavljenja džamije

Rukovodstvo opštine Foča na današnjem sastanku najoštrije je osudilo skrnavljenje Careve džamije u ovom gradu i zatražilo da počinioci budu otkriveni.

Sastanku su prisustvovali načelnik opštine Radisav Mašić /SNSD/, zamjenik načelnika Zoran Elez /DNS/, predsjednik Skupštine opštine Izet Spahić /SDA/ i potpredsjednik parlamenta Silvana Vuković /SNSD/, kao i odbornici skupštinske većine.

U saopštenju sa sastanka navodi se da lokalna uprava najoštrije osuđuje vandalski čin skrnavljenja vjerskog objekta i od nadležnih organa policije traži da u najkraćem roku otkriju počinioce i predaju ih pravosudnim organima, koji će preduzeti zakonom propisane mjere.

"Skrnavljenje vjerskih objekata ružan je, necivilizacijski i protivzakonit čin, koji osuđuju svi građani opštine Foča", navodi se u saopštenju.

Izvor: SRNA