latinica  ћирилица
20/01/2017 |  13:06 | Autor: RTRS

MUP Srpske ga već prijavio, a SIPA ga tek sada traži

Na jednoj od fotografija koje je objavila Agencija za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH i pozvala građane da pomognu pri identifikaciji osoba koje se mogu dovesti u vezu sa napadom na premijera Srbije Aleksandra Vučića, nalazi se Armin Šehomerović iz Srebrenice, potvrdio je za "Nezavisni novine" policijski izvor.
Napad na Vučića u Potočarima - Foto: Beta/AP
Napad na Vučića u PotočarimaFoto: Beta/AP

Isti izvor navodi da su ovog Srebreničanina još davno identifikovali pripadnici MUP-a Republike Srpske, te protiv njega, i još pet lica, od čega su najmanje tri iz Tešnja, 1. aprila prošle godine podnijeli izvještaj tadašnjem Specijalnom tužilaštvu Republike Srpske.

"Izvještaj je, osim protiv Šehomerovića, podnesen i protiv Muje Dizdarevića, Almira Merdića i Elvedina Himzića, svi iz Tešnja, kao i dva nepoznata počinioca", rekao je izvor "Nezavisnih novina".

Iz MUP-a Srpske su, navodeći inicijale prijavljenih, naveli da je protiv njih izvještaj podnesen za podstrekavanje na teško ubistvo, ugrožavanje bezbjednosti, napad na službeno lice te izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, a na štetu Vučića i drugih.

Zanimljivo je da Sipa tek sada, devet mjeseci nakon što je MUP Republike Srpske podnio izvještaj, traži pomoć građana, a na fotografijama objavljuje i jedno lice koje je MUP Srpske već identifikovao.

Јoš je, svakako, simptomatičnije to što napad nije dobio očekivani epilog, a dogodio se još 11. jula 2015. godine u Potočarima, opština Srebrenica, na području gdje je održavana komemoracija "Srebrenica 2015", ističu "Nezavisne".

Premijer Srbije napadnut je na obilježavanju 20 godina od zločina u Srebrenici. Vučića je, prvo verbalno, a zatim i kamenicama, napala grupa ljudi, a od linča su ga spasili pripadnici Specijalne jedinice MUP-a Srpske, koji su u civilu bili raspoređeni u masi.

Pripadnici Sipe su u ljeto 2015. privodili Merdića, Himzića i Dizdarevića, ali su oni nakon saslušanja pušteni na slobodu.