latinica  ћирилица
20/01/2017 |  15:19 ⇒ 18:22 | Autor: RTRS

Bijeljina: Na Zelenoj pijaci rijetki zakupci, a još rjeđi kupci (VIDEO)

Snijeg i niska temperatura otežavaju rad i na Zelenoj pijaci u Bijeljini, gdje je smanjen broj zakupaca.
Zelena pijaca u Bijeljini - Foto: RTRS
Zelena pijaca u BijeljiniFoto: RTRS

Od 303 tezge na bijeljinskoj zelenoj pijaci izdata je svega petina. Rade samo oni koji žive isključivo od prodaje voća i povrća, pa im je svaka marka dragocjena da bi prehranili porodice. Roba mrzne na niskoj temperaturi pa se prodavci dovijaju na razne načine kako da je sačuvaju. Kada to ne uspiju, onda je prodaju u bescijenje. Kupci su zadovoljni ponudom s obzirom na vremenske uslove.

Ledeni dani "opustošili" su i zelenu pijacu. Povrće, voće i mliječni proizvodi nude se na svega šezdesetak tezgi. Strpljivi zakupci, od osam do 15-16 časova, "cupkaju" na minusu, očekujući sve malobrojnije kupce. Teže im je, kažu, prodati robu, nego je sačuvati od smrzavanja.

- Ima robe, može se nabaviti a i poneki kupac zaluta - kaže prodavačica Danica Perić.

Prodavci povrće i voće nakon radnog vremena nose kući, a na pijaci štite ćebadima. Kada izgube bitku sa minusom, robu daju u bescijenje.

- Јabuke dajem tri kilograma za 1KM, malo je pomrzla, ali moramo ili tako ili baciti. Banane bi dao za 1,5 KM,a imam svega 1 KM po kartonu, ali ako je ne prodam danas i sutra pocrniće - kaže prodavac Јanko Lazić.

Niska temperatura otežava rad i radnicima "Komunalca" koje gazduje zelenom pijacom.

- Radnici Zelene pijace daju maksimum kako bi omogućili zakupcima, ali i kupcima nesmetanu prodaju i kupovinu. U mjesecu januaru od 303 stola, sa koliko raspolaže Zelena pijaca u Bijeljini, izdato je 60 stolova - ističe Danijel Perić, rukovodilac Službe za organizaciju pijačnih usluga "Komunalca".

Sredinom februara očekuje se veći broj zakupaca, pa i bolja ponuda na Zelenoj pijaci. Oni koji su prinuđeni da rade ovih dana, strahuju da zbog male potražnje neće uspjeti da zarade za zakupninu, koja zavisno od lokacije košta od 90 do 275 KM. Ovako niske temperature posljednji put zapamtili su 2012. godine.