latinica  ћирилица
20/01/2017 |  17:46 ⇒ 21:45 | Autor: RTRS

Političari i stručnjaci: Ustavni sud spasio FBiH od kolapsa (VIDEO)

Ustavni sud BiH još jednom je potvrdio da radi protiv interesa Srba. Srpskih političari i pravni stručnjaci saglasni su u ocjeni da je odbacivanjem apelacije poslanika Narodne skupštine Ustavni sud BiH Federaciju spasio od pravnog kolapsa.
Ustavni sud BiH - Foto: RTRS
Ustavni sud BiHFoto: RTRS

To što je Ustavni sud BiH u svojoj odluci naveo da Federacija treba da pronađe mehanizam koji će obezbijediti konstituisanje Doma naroda u punom sastavu, jasno potvrđuje da Sud priznaje da taj dom nije formiran u skladu sa Ustavom, izjavio je predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić.

I posljednji tračak vjere u bh. pravosuđe izblijedio je nakon odluke Ustavnog suda BiH. Za sudije je neutemeljen zahtjev da se zbog nepopunjenosti Kluba Srba u Domu naroda, što je drastično kršenje ustava i zakona, preispita zakonitost donesenih odluka i drugih akata u federalnom parlamentu u posljednje dvije godine.

- Mislim da je to u najmanju ruku lakrdija. To je velika fleka za Ustavni sud kada donosi takve odluke. Donio jr odluku protiv interesa srpskog naroda i nije ih zaštitio kao najviši organ - smatra Mile Marčeta, delegat u Klubu srba u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Godinama su svi zatvarali oči, uključujući visokog predstavnika i ambasade zemalja koje vole da promovišu ljudska prava na bolnu činjinicu da je Klub Srba u federalnom Domu naroda praktično u svim mandatima od 2002. u nepotpunom sastavu. A kada su iz Republike Srpske zatražili ispravljanje nepravde, Ustavni sud BiH zaštito je Federaciju BiH ali i BiH od potencijalnog pravnog haosa.

- Zbog apelacije se Ustavni sud BiH našao se problemu kako da spasi pravni sistem u FBiH, jer naprosto svakome je jasno da je apelacija opravdana - ističe Radomir Višković, poslanik u NSRS i podnosilac apelacije.

Lidija Bradara, predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH ranije je rekla da apelacija Ustavnom sudu BiH može izazvati velike posljedice za cijelu BiH.

- Iz Doma naroda federalnog parlamenta biraju se delegati za Dom naroda PS BiH, bira se Savjet ministara, donose druge odluke važne za BiH - navela je ona.

Možda bi Ustavnom sudu BiH bilo bolje da prizna da su Srbi u Federaciji svedeni na statističku, kad već nemaju snage da natjeraju vlasti u tom entitetu da omoguće popunjavanje Kluba Srba legitimnim predstavnicima srpskog naroda.

- Iza ove odluke Ustavnog suda BiH krije se jedna velika istina a to je da je FBiH ostala bez Srba. Odlučujući o ovoj apelaciji Ustavni sud je imao prijeku potrebu da ne dovede u pitanje cjelokupnu zakonodavnu djelatnost u Parlamentu FBiH - smatra Radomir Lukić, dekan Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu.

Objašnjenje da Klub Srba u federalnom Domu naroda i sa trenutnim brojem od 13 delegata ima kapacitet za vitalni nacionalni interes utoliko je jadnije što Ustavni sud BiH u nastavku obraloženja priznaje da u FBiH ne postoji ustavni i zakonski mehanizam koji bi garantovao popunjavanje Doma naroda iz svakog naroda.