latinica  ћирилица
20/01/2017 |  18:02 ⇒ 20:54 | Autor: RTRS

Brčko: Led zadao muke brodarima, spasavaju čamce i ptice (VIDEO)

Niske temperature ovih dana stvaraju probleme i na rijeci Savi u Brčkom. Debeli čepovi leda i minusi, ugrožavaju riječna plovila. Njihovi vlasnici se grčevito bore da ih sačuvaju.
Led na Savi - Foto: RTRS
Led na SaviFoto: RTRS

Oko 400 plovnih objekata ugroženo je, zbog leda debljine 25 centimetara. Čepovi su već nizvodno oštetili skoro svaku brodicu i čamac, koji nisu bezbjedno učvršćeni uz obalu, bez uređene marine. Da nije bilo pomoći drugih, Denis Burkanović ostao bi bez brodice, vrijedne 10 hiljada maraka.

- Јutros su nam radnici ЈP Luka pružili pomoć, došao je bager i nakon tri sata smo uspjeli izvući naša plovila koju su s druge strane Carinskog terminala na vodi. Nadam se da ćemo uspjeti da ih odvučemo gore uzvodno i da ih vežemo uz obalu - kaže Burkanović.

I Predrag Ignjatović grčevito se borio sa kolegama da mu udari leda ne potope brodicu. Sante su je oštetile, a popravke će sačekati proljeće.

Brodari su takođe na Savi da zaštite i od uginuća sačuvaju slabe i bolesne ptice. Upravo u vrijeme boravka ekipe RTRS-a, spasili su iznemoglu patku, koja se našla ispred leda.

- To je sve od hladnoće, nemaju šta jesti. Tako iscrpljene ih uhvatimo, malo nahranimo i za par dana pustimo - kaže Dagan Delić.

Iz straha da im se ne ponovi "Zima 2017" brodari će od nadležnih zahtijevati sredstava za uređenje marine. Tako bi sačuvali svoju imovinu na Savi i imali više vremena u spasavanju divljih patki, gusaka i kormorana, kojih u Brčkom na Savi manjka.