latinica  ћирилица
21/01/2017 |  11:11 | Autor: RTRS

Ove namirnice možete jesti prije spavanja

Stalno dobijamo savjete o hrani koju nikako ne smijemo da jedemo prije spavanja, ali da li znate koje namirnice možemo jesti prije nego što utonemo u san?
Namirnice (Foto: Thinkstock) -
Namirnice (Foto: Thinkstock)

Ovo je lista 7 namirnica koje možete jesti u bilo koje doba dana, a pogotovo prije spavanja

1. Trešnje
Ovo voće jedan je od rijetkih namirnica koje sadrže melatonin, hormon koji reguliše naš biološki sat. Tokom noći nas tera na spavanje, a nedostatak melatonina tokom dana dovodi u stanje 'budnosti'. Zbog toga se prije spavanja slobodno prepustite uživanju u trešnjama.

2. Ćuretina
Sadrži aminokiselinu triptofan, zaslužnu za to što često zaspite ispred televizora. Triptofan uopšteno podstiče spavanje, pa je ćuretina dobar odabir namirnice koju možete pojesti prije spavanja. Uživajte u ćurećim prsima s povrćem ili sendviču s ćuretinom i pecivom sa žitaricama.

3. Јasmin pirinač
Pirinač blagog orašastog ukusa iz tropskih područja nalazi se visoko na glikemijskom indeksu, što znači da se sporo varia i zbog toga se glukoza sporo ispušta u krvotok. Prema jednom istraživanju konzumiranje jasmin pirinča prije spavanja prepolovilo je vrijeme koje je ispitanicima bilo potrebno da zaspe.

4. Žitarice sa složenim ugljenim hidratima
Namirnice pune jednostavnih ugljenih hidrata (keks i kolači) nisu dobar izbor jela prije spavanja, ali zato su žitarice sa složenim ugljenim hidratima pun pogodak. Јečam, heljda samo su neke od žitarica koje možete konzumirati, a odličan izbor su i pahuljice sa složenim ugljenim hidratima. Slobodno ih kombinujte s mlijekom koje (poput ćuretine) sadrži triptofan i poboljšava san.

5. Banane
U sebi imaju magnezijum i kalijum koji opušta mišiće, a sadrže i dobre ugljene hidrate koji će vam pomoći da zaspite.

6. Slatki krompir
Ova sjajna namirnica sadrži kompleksne ugljene hidrate koji podstiču san, kalijum koji opušta mišiće, niskokaloričan je i ne sadrži masti zbog čega je idealan za obrok prije spavanja.

7. Čaj od valerijane
Nije tajna da čaj od korijena valerijane smiruje tijelo i um pa je zbog toga preporučljivo da se konzumira prije spavanja. Sjajno djeluje na želudac i smiruje ga, opušta mišiće i pomaže kod glavobolje.

Izvor: B92