latinica  ћирилица
21/01/2017 |  12:09 ⇒ 13:26 | Autor: RTRS

Hladnoća zadaje probleme stočarima na farmama (VIDEO)

Stočari u šamačkom kraju zbog izuzetno niskih temperatura imaju problem da zbrinu životinje. Krave troše puno više hrane, energiju koriste da bi se zagrijale, a mlijeka daju manje. Na niskim temperaturama mrzne voda u pojilicama i aparati za mužu.
Hladnoća na farmama - Foto: RTRS
Hladnoća na farmamaFoto: RTRS


Na farmi Marijana Bogdanovića u Škariću, 30 muznih krava i 25 junica. Zbog izuzetno niskih temperatura povećana je potreba stoke za hranom, a voda i sistemi za napajanje mrznu. Muža se odvija dvostruko duže nego inače jer muzilice mrznu i protok mlijeka je slab, uprkos zagrijavanju.

“Stoka prvo kao krave smanjuju mlijeko da bi se grijale. Tu su dodatni problemi pojilice zamrznu, aparazi za mužu ne mogu raditi na niskim temperaturama -20, -23, tako da dolazi naravno i do nekih većih troškova zagrijavanja", naveo je Marijan Bogdanović, proizvođač mlijeka iz Škarića.

Stručnjaci preporučuju dodatni oprez i odgovarajuće mjere zdravstvene zaštite životinja u uslovima ekstremno niskih temperatura. Hranjenje životinja mora biti obilnije i kaloričnije, da bi se obezbijedila dodatna energija za zagrijavanje tijela.

“Generalno bi pravilo bilo da se voda mora zagrijavati i dodavati se topla voda mora s vremena na vrijeme, znači svakih par sati se moraju životinje pojiti mlakom vodom, koja je zagrijana. Znači ne može voda stojat na -20, da se razbije led i da životinja pije. Zbog toga dolazi do problema, do dijareja, proljeva, stomačnih problema i smanjen prinos", naveo je veterinar Saša Stanimirovič.

Krave dobro podnose niske temperature, ali zbog hladnoće traže više hrane. Mora se voditi računa o tome da hrana bude suva ali i prostirka.