latinica  ћирилица
21/01/2017 |  13:38 ⇒ 16:56 | Autor: RTRS

Grlio ga Incko - Vehabija iz Zvornika slobodno šeta i propagira islamski radikalizam (FOTO)

Nešad Arnaut iz Karakaja kod Zvornika s boravištem u austrijskom gradu Klagenfurtu, kojeg je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko prijavio tužilaštvu u Austriji nakon što je nakon pola godine objavljena njihova zajednička fotografija na Inckovom imanju, i dalje slobodno šeta i kao član vehabijskog udruženja "Srednja pot" iz Slovenije promoviše radikalizam.
Vehabija iz Zvornika - Foto: Facebook
Vehabija iz ZvornikaFoto: Facebook

Arnaut bez skrivanja nosi fašističke simbole i promoviše radikalizam gdje god se pojavi i na društvenim mrežama. "Glas Srpske" je u martu prošle godine objavio fotografiju na kojoj Arnaut u javnosti nosi fes sa oznakama zloglasne fašističke Handžar divizije. Ta jedinica nacističke Njemačke je kao dio SS formirana u Drugom svjetskom ratu od njemačkih oficira i podoficira i regruta muslimana iz BiH i Albanaca sa Kosova i Metohije.

Na jednoj fotografiji Arnaut i Incko su pozirali zagrljeni na imanju visokog predstavnika u Austriji. Incko je tada potvrdio autentičnost fotografije navodeći da je Arnaut bio radnik firme koju je angažovao na svom imanju, a kada je saznao za detalje iz njegove biografije rekao je da je šokiran i da će se obratiti austrijskom tužilaštvu, piše Glas Srpske.

Na pitanje šta je učinio povodom tog slučaja, koji ga je kompromitovao u javnosti, Incko, koji je nedavno Dan Srpske uporedio sa danom kada je osnovana nacistička Nezavisna država Hrvatska, je "Glasu Srpske" odgovorio da je podnio prijavu.

- Tužilaštvu u Klagenfurtu sam u vezi s tim slučajem podnio prijavu u pisanoj formi 15. jula 2016. godine. Poslije toga tužilac je sa mnom dva puta kontaktirao tokom prošle godine. Shodno tome, prava adresa za pitanja u vezi s tim sada je austrijsko državno tužilaštvo - kaže Incko.

Pojasnio je, kao i prošli put, da je fotografija s Arnautom nastala prije nekoliko godina tokom građevinskih radova na njegovoj kući u Austriji. Kaže da je tada unajmio prijavljenu austrijsku firmu i da nije imao nikakvog razloga da provjerava ličnu pozadinu radnika te firme.

Austrijsko tužilaštvo još se ne oglašva o ovom slučaju.

Za to vrijeme Arnaut i dalje sprovodi svoju misiju širenja radikalizma. Na video-snimku novijeg datuma vidi se Arnaut u prostoriji punoj pripadnika vehabijskog pokreta u kojoj jedan od njih, obučen u maskirnu uniformu, čita vjersku molitvu.

Sa njegovog "Fejsbuk" profila jedino su uklonjene fotografije sa Inckom i ona na kojoj nosi fašistička obilježja, ali su uočljivi komentari koji propagiraju radikalizam i stavovi glavnog imama džamije kralja Fahda u Sarajevu Nezima Halilovića Muderisa, koji važi za glavnog ideologa vehabijskog pokreta u BiH.

Arnaut na "Fejsbuk" profil kači i izjave hafiza DŽevada Gološa iz Mostara, koji je član Rijaseta Islamske zajednice i uz čije posredovanje je na ratište u Siriju otišao veliki broj mladića iz BiH.

DŽevad Gološ  Screenshot/YouTube

Među prijateljima Nešada Arnauta na njegovom "Fejsbuk" profilu je Egipćanin Imad Elhusin, nekadašnji vjerski vođa odreda "El mudžahedin", koji je tokom rata bio u sastavu Armije RBiH i čiji su pripadnici počinili najmonstruoznije zločine među kojima su i ritualna odsjecanja glava kao što sada čine džihadisti Islamske države.

Njegovo pravo ime je Eslam Faragala, a identitet je promenio 1994. godine u Eslam Durmo. On je 2001. godine u Egiptu osuđen na deset godina zatvora zbog terorizma, odnosno umješanosti u ubistvo 58 zapadnih turista u Luksoru 1997. godine. U oktobru te godine oduzeto mu je državljanstvo BiH i deportovan je u Egipat gde je, nakon izdržanih osam godina zatvora i pada vlasti Hosnija Mubaraka pušten na slobodu. Osim njega, među Arnautovim prijateljima su i brojni pripadnici i simpatizeri vehabijskog pokreta.

Izvor: Blic