latinica  ћирилица
22/01/2017 |  11:17 | Autor: RTRS

Povrće koje pravi "veliko spremanje" u tijelu!

Prepuna zdravih sastojaka, karakteristične bordoljubičaste boje i gotovo slatka, cvekla je korijen koji bi trebalo da se nađe na tanjiru što češće, poručuju stručnjaci. Uprkos tome što su poznate kao odlično pomoćno sredstvo protiv anemije, bordoljubičaste loptice imaju brojna korisna svojstva i zbog toga mogu popraviti razne „kvarove“ u organizmu. Naročito nakon (za stomak) veoma naporne praznične trpeze.
Cvekla (Foto: Thinkstock) -
Cvekla (Foto: Thinkstock)

 Cvekla se stotinama godina koristi u narodnoj medicini, a samo jedan od razloga je visok sadržaj gvožđa. Ovo povrće odmah je iza bijelog luka po sadržaju gvožđa.

Kada je riječ o jodu, cvekla je opet na vicešampionskoj poziciji - na listi je odmah iza kelja.

Zahvaljujući ovim i drugim korisnim materijama, poput polifenola i betalaina, koje sadrži, ovo korenasto povrće utiče na ubrzavanje metabolizma i tijelo snabdijeva moćnim antioksidantima.

Ishrana bogata cveklom, a samim tim B vitaminima grupe, posebno nikotinamidom, doprinijeće jačini zidova kapilara.

Ovo izuzetno zdravo povrće može se pohvaliti i odličnim mineralima. Magnezijum jača kosti, kalijum i folati čuvaju srce, gvožđe i fosfor neće dozvoliti da se javi manjak energije, bakar rasteruje slobodne radikale, a jod učestvuje u biosintezi tiroidnih hormona.

Nutricionisti savjetuju da tokom zimskih mjeseci, kada je veoma dostupna, cvekla bude što češće na trpezi kako bi mogla da pruži maksimalnu podršku tijelu: obezbijedi ga antioksidantima, antiinflamatornim materijama i očisti ga od toksina.

Nakon prazničnog uživanja u začinjenoj i masnoj hrani, jetra će vam biti zahvalna jer će joj cvekla pomoći pri čišćenju od toksina svih vrsta, kao i probavni trakt jer salata od bordoljubičastih korenčića ubrzava odlazak u toalet.