latinica  ћирилица
23/01/2017 |  17:20 ⇒ 22:46 | Autor: RTRS

Aspekt - O značaju nove Rezolucije, ponašanju evropskih zemlja prema Balkanu (VIDEO)

Kancelarija visokog predstavnika mogla bi uskoro da dođe na tapet i to na međunarodnom planu, a pitanje bi mogla da pokrene Rusija.
Aspekt - Foto: RTRS
AspektFoto: RTRS

Kancelarija visokog predstavnika mogla bi uskoro da dođe na tapet i to na međunarodnom planu, a pitanje bi mogla da pokrene Rusija – potvrdila je senator u Republici Srpskoj Јelena Guskova, u našoj emisiji Aspekt

Ukidanje OHR-a, izvijesno je, smatra Јelena Guskova, jer više nema smisla da postoji patronat u BiH. BiH treba sama da odluči s kim će sarađivati i kojim putem će ići, a to se odnosi i na Republiku Srpsku.

Guskova naglašava da će Rusija ponovo to pitanje postaviti.

Balkan treba da prestane da zavisi od stranog faktora, smatra Vladislav Јovanović, nekadašnji predstavnik bivše Јugoslavije u UN, a da se pozabavi međusobnim odnosima.

"Američki politički paternalizam na BiH vjerovatno će prestati. Za EU je pitanje da li sama može da preuzme tu ulogu. Na kraju i ona se komplikovala raznim oblicima direktnog i indirektnog miješanja. Visoki predstavnik je relikt prošlosti već 20 godina. Јedna zemlja u srcu Evrope, kandidat za EU se smatra mlađim maloljetnikom", ocijenio je Јovanović.

Kancelarija visokog predstavnika je odavno trebalo da bude zatvorena, smatra bivši ambasador BiH u Americi Igor Dasvidović., a pogotovo je besmisleno sada kada se pregovara za ulazak u EU.

"Uz visokog predstavnika sa upakovanim i zapečaćenim bonskim ovlaštenjima danas znači da ne možemo nastaviti ni u jednoj sekundi takve pregovore, niti možemo pokazati suštinsku samostalnost", smatra  Davidović.

Američka administracija tek je na testu, smatraju gosti Aspekta, a njen odnos prema Zapadnom Balkanu mogao bi da dovede do brojnih promjena. Prije svega, te promjene bi mogle da se odnose na BiH.

Komplet TV emisija Aspekt: