X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
24/01/2017 |  11:23 ⇒ 12:52 | Izvor: RTRS

Srušena italijanska teorija o Tunguski - misterija ostaje

Ruski naučnici tvrde da udar meteora u Tunguski nije izazvao čuvenu eksploziju iz 1908. godine, koja je potresla svijet osvijetlivši nebo čak do Amerike.
Tunguska eksplozija (Foto: davidreneke.com) -
Tunguska eksplozija (Foto: davidreneke.com)

Ta najveća zabilježena eksplozija na svijetu, jačine 185 bombi iz Hirošime, ostaje misterija, nakon što su naučnici dokazali da nema tragova koji bi posvjedočili da je bila riječ o meteoru.

Velika vatrena lopta viđena je kako prelazi preko sibirskog neba 20. juna 1908. godine prije nego što je eksplodirala, kako se smatra, desetak kilometara iznad zemlje, uništivši pri tome 80 miliona stabala.

"Na nebu se čuo jak udar. Uslijedila je buka poput kamenja koje pada ili oružja koje puca. Zemlja se tresla", ispričao je tada stanovnik Tunguske koji je bio nekih 65 kilometara od epicentra.

Drugi seljak je svjedočio da je sve ličilo na sudnji dan: "Postalo mi je toliko vruće da nisam mogao da izdržim, kao da mi se košulja zapalila".

Poželio je da strgne košulju i baci je, a onda se nebo odjednom "zatvorilo". Začuo se jak udar i on je odbačen nekoliko metara.

Podrhtavanja su se osjetila sve do Velike Britanije, a eksplozija je osvijetlila nebo do Amerike.

Italijanski naučnici su proveli 21 godinu proučavajući takozvanu eksploziju u Tunguski, tvrdeći kako je jezero Čeko ispunio krater nastao udarom, što je pokrenulo teoriju o tome da je fenomen prouzrokovao meteor, piše "Dejli mejl".

Ali, nova studija ruskih geologa tvrdi kako je ta ideja pogrešna, što znači da je velika eksplozija, koja je osvijetlila nebo nad cijelom Evropom, pa čak i Amerikom, i dalje misterija.

Nastale su brojne teorije o tome šta bi sve moglo biti uzrok te ogromne eksplozije, osim meteora.

Navođene su razne mogućnosti: od vulkanske erupcije, do komete koja se uglavnom sastojala od leda, pominjana je mala crna rupa koja se sudarila sa Zemljom, pa sve do vanzemaljaca koji su žrtvovali NLO da bi uništili meteor i spasili Zemlju.

Mjerenja na jezeru Čeko koja je sproveo italijanski tim ukazivala su na mogućnost da se radi o krateru nastalom udarom meteora.

Italijanski naučnik Luka Gasperini sa Univerziteta u Bolonji dugo je vjerovao kako je upravo jezero Čeko, udaljeno osam kilometara od epicentra, ta karika koja nedostaje u cijeloj misteriji Tunguske.

Teorija Italijana zasnovana je na načinu kako je uništeno drveće i tvrdi kako su u atmosferu ušla dva tijela. Јedno je eksplodiralo na visini od nekih osam kilometara, dok je drugo udarilo u Zemlju i stvorilo jezero Čeko.

Međutim, ruski naučnici istražili su sedimente sa najdubljeg dijela jezera, oko 50 metara ispod površine, te sproveli geohemijsku i biohemijsku analizu.

Studija je pokazala kako je najdublji uzorak star 280 godina, što znači da je jezero vjerovatno i starije.

"Ima i drugih dubokih okruglih jezera u rezervatu Tunguska, koja izgledaju poput jezera Čeko i vjerovatno su istog geološkog porijekla", navodi ruski istraživački tim.

Na taj način događaj u Tunguski i dalje ostaje misterija, mada naučnici i dalje smatraju da je, najvjerovatnije, bila riječ o meteoru koji je eksplodirao u vazduhu.

Izvor: Srna