latinica  ћирилица
24/01/2017 |  15:19 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Više od 16 miliona KM za zapošljavanje (VIDEO)

Za podršku zapošljavanju ove godine biće izdvojeno 16 miliona maraka. Resorni ministar Milenko Savanović smatra da je taj iznos dovoljan, kako bi se podstaklo zapošljavanje i otvorila nova radna mjesta.
Ekonomsko-socijalni savjet Srpske - Foto: SRNA
Ekonomsko-socijalni savjet SrpskeFoto: SRNA

I dok poslodavci djelimično uvažavaju stav Vlade, predlažući svoje mjere za stimulisanje zapošljavanja, Sindikat negoduje. Predloženi dokument ostaće bez njihove podrške, jer smatraju da nije dobar.

Na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta bilo je burno. Mišljenje Vlade i Sindikata, standardno, u raskoraku.

"To je stav Sindikata, ovaj Akcioni plan ide na doradu, sa svim pratećim elementima", rekla je Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS.

Za doradu ili ne, Akcioni plan za ovu godinu mnogo je obuhvatniji od prethodnih, poručuje ministar Milenko Savanović. Odnosi se na porodice poginulih, RVI, demobilisane borce, mlade do 30 godina i starije od 50, a u njegovoj izradi učestvovala su četiri ministarstva, boračke kategorije, Sindikat i socijalni partneri.

"Ima i novina, iznašli smo mogućnost sa Svjetskom bankom da se finansira i vraćaju regresirano doprinosi za zapošljavanje radnika u realnom sektoru, u naredne četiri godine, od tih 42 miliona, 10 od Svjetske banke, 10 od Vlade i na kraju godine će biti vraćena sredstva poslodavcima, pod pretpostavkom da ih drže zaposlenima dve godine", izjavio je ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović.

Poslodavci imaju svoje prijedloge kako bi se stimulisalo zapošljavanje.

"Umanjenje poreza i doprinosa za novozaposlene, nedavanje unaprijed novca za zapošljavanje, jer je bilo spekulacija, da deo sredstava za poreze i doprinose za novozaposlene radnike retroaktivno bude vraćeno poslodavcu", nabrojao je Dragutin Škrebić predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Zamjerke imaju i na predloženu računicu. Od 16 miliona za zapošljavanje, predviđeno je da Zavod za zapošljavanje obezbijedi više od 10 miliona, a Vlada oko 5. Poručuju da Zavod ne smije biti glavni finansijer. Istog mišljenja je i Sindikat.

"Savez podržava zapošljavanje, ali nikako da radnici i Zavod finansiraju novo zapošljavanje, a da pritom ne mogu da ostvare svoja prava. Tražimo veće učešće Vlade i budžeta, a ne da ide preko grbače radnika", napominje Ranka Mišić.

A kroz izmjenu Zakona o posredovanju pri zapošljavanju, tražiće i povećanje naknade za radnike kad ostanu bez posla, ali i da rok primanja naknade bude produžen.