latinica  ћирилица
24/01/2017 |  16:12 ⇒ 16:53 | Autor: RTRS

Dodatno pooštravanje kažnjavanja odlaska na strana ratišta

Ministar pravde BiH Јosip Grubeša najavio je danas dodatno pooštravanje kažnjavanja lica koja odlaze na strana ratišta.
Јosip Grubeša i Haldun Koč - Foto: SRNA
Јosip Grubeša i Haldun KočFoto: SRNA

"Pripremljene su nove izmjene Krivičnog zakona BiH kojim se inkriminišu i druge aktivnosti u vezi sa ovom vrstom krivičnog djela, kao što je pribavljanje sredstava za odlazak na strana ratišta", istakao je Grubeša u u razgovoru sa turskim ambasadorom Haldunom Kočom.

Grubeša je istakao da je u skladu sa zaključcima Parlamentarne skupštine BiH planirano da se u Krivični zakon dodatno ugrade odredbe kojima se za krivična djela terorizma onemogućava ublažavanje kazne i zamjena kazne zatvora novčanom kaznom.

Grubeša i Koč razgovarali su danas u Sarajevu o efikasnoj pravnoj saradnji, unapređenju legislative i pravovremenoj razmjeni informacija u borbi protiv terorizma.

Opredijeljenost Ministarstva pravde BiH je da maksimalno unaprijedi sve zakonske mehanizme za borbu protiv terorizma, navodi se u saopštenju ovog ministarstva.

Grubeša je informisao turskog ambasadora o uloženim naporima Ministarstva pravde da što prije odgovori na upitnik EU, uskladi regulative, te što prije otvori pregovore.

"Ministarstvo pravde BiH spremilo je odgovore na sva pitanja EU i očekujemo da ovaj proces bude završen u zadatim rokovima da bismo mogli pristupiti ispunjavanju narednih obaveza", istakao je Grubeša.

Koč je izrazio veliku podršku aktivnostima BiH u svim segmentima koji doprinose njenoj stabilizaciji. "Stabilnost mora biti osigurana kada imate jasne ciljeve - bezbjednost i prosperitet, koji donosi put ka EU i ovaj cilj je BiH sve bliži", rekao je Koč.

Izvor: Srna