latinica  ћирилица
24/01/2017 |  16:30 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Zima donijela velike probleme povrtlarima u Semberiji (VIDEO)

Zime kao što je ova, odavno nije bilo u Semberiji. Niske temperature koje su se spuštale do -26 stepeni i snijeg, duže od 20 dana stvaraju velike probleme povrtlarima.
Šteta na plastenicima - Foto: RTRS
Šteta na plastenicimaFoto: RTRS

Na stotine plastenika je uništeno, a kasni i proizvodnja ranog povrća što će povrtlarima već u startu stvoriti velike gubitke u proizvodnji.

Uložili su ogroman novac u sisteme za grijanje, a kvalitetan rasad ne mogu proizvesti zbog niskih temperatura i nedostatka sunca. Mnogi još nisu ni počeli proizvodnju, a vremenska prognoza i za naredne dane nije optimistična.

Pod težinom snijega i niskih temperatura, na mnogim plastenicima je popustila konstrukcija i popucale folije.

Mirko Јanjičić bi imao štetu blizu 10.000 maraka, da nije skinuo najlone sa 20 plastenika. Sada brine za rasad paprike. Zbog nedostatka dnevne svjetlosti loše napreduje.

"DŽaba sam stvorio temperaturu kad nema prirodne svjetlosti. U slučaju da potraje još 4-5 dana, od ovog rasada nema ništa, mora se presijavati, bez svjetlosti i Sunca nema ništa", smatra Mirko Јanjičić iz Velike Obarske.

Neizvjesna je proizvodnja i porodice Bošnjaković iz Crnjelova. Posijali su papriku i sada siju krastavac. Za sjeme i đubrivo su uložili 5.000 maraka  a vremenske prilike nisu optimistične.

"Veliki su problemi, niske temperature, velike snježne padavine, teško zagrijavati, veliki troškovi prilikom zagrijavanja", nabraja Danijel Bošnjaković.

Јedan od najvećih povrtlara u RS, Mladen Lazić iz Golog Brda je prethodnih godina u ovo vrijeme već imao proizvedeno oko 300.000 sadnica povrća i prvu berbu krajem marta. Ove godine, sa proizvodnjom kasni već 30 dana, iako ima sistem za grijanje plastenika.

"Bez obzira na temperaturu, može biti i 40 stepeni, ali ako nema svjetlosti, biljka se izduži, tu nema prinosa, biljka oboli, ne može da opstane. Nije rentabilna za proizvodnju", kaže Lazić

Sve dok se temperature ne približi nuli ili bar -5 stepeni i ne smanji intenzitet magle, mnogi neće krenuti u proizvodnju.

Zbog kašnjenja već računaju na gubitke. Neće imati ranu berbu kada je konkurencija mala, a cijena visoka čime su postizali rentabilnost zimske proizvodnje koja je, zbog troškova grijanja, izuzetno skupa.