latinica  ћирилица
24/01/2017 |  18:49 | Autor: RTRS

Naučite dijete da vas posluša

Kako vaspitati dijete da "sprovodi" roditeljska pravila – bez ikakve prisile, nagovaranja i sistema kazni?
Djeca (Foto: mamamia.com.au) -
Djeca (Foto: mamamia.com.au)

Kazna će dijete rastužiti, ali neće biti motivacija da vas posluša. Čak i ako uradi kako ste od njega zahtjevali, a moraće jer mu prijetite, učiniće to protiv svoje volje, a sa istim problemom ćete se ponovo susresti već u prvoj sličnoj situaciji.

Ali, onda će kazna biti veća jer na onu blažu više neće reagovati. Kažnjavanje uči dijete da ono ne smije imati stav, tj. da nema pravo na neslaganje. Kažnjavanjem ćete kod djeteta izazvati otpor, umjesto da se potrudite da stvorite odnos u kojem će dijete samovoljno prihvatati kooperaciju.

Uvijek pokušajte pronaći način da se uvaže i vaši i djetetovi stavovi kako bi obje strane iz problematične situacije izašle kao pobjednici. Kako postići da vas dijete svojevoljno posluša?

1. Ostanite mirni. Da li ste primjetili da čim se zbog nečega iznervirate, dijete se odmah "naroguši", stvara otpor i postavlja se kao neprijatelj. Zato, zadržite dah, smirite se. U suštini, sve su to samo sitnice, nije pitanje života i smrti. Na vama je da odlučite da li ćete smiriti oluju ili napraviti uragan.

2. Priznajte svom djetetu pravo na mišljenje; iskreno i s puno empatije. Pokušajte sa: "Ti zaista ne želiš prati zube, zar ne? Znam, dosadno je stajati na jednom mjestu i čistiti zubiće kad bi se radije igrao." Stavite mu do znanja da shvatate zašto mu je to toliko naporno.

3. Preokrenite priču. "Znam da je to malo dosadano, i mene nekad mrzi, ali ako želiš imati zdrave zubiće, nemoj da ti je teško, molim te.“

4. Dajte im ono što ne žele na način da to prihvate objeručke: "Pasta za zube ti je toliko ukusna, čudi me da je ne želiš probati svako veče?!"

5. Podstaknite učestvovanje kroz igru. Svaka situacija može se lako preokrenuti na igru, a to je ono što će svako dijete odobrovoljiti i učiniti da vas posluša. Čak i kada je umorno neće odbiti poziv na igru. Nagovorite ga na takmičenje – ko će izdržati duže? Zasmijavajte ga. Odglumite da tražite blago u njegovim ustima.

6. Preokrenite situaciju na obostrano zadovoljstvo. Budite kreativni u osmišljavanju rješenja. Nemojte biti mrgud koji će strogo očekivati da dijete uradi sve kako ste mu naredili. ("Hajdemo ovako, dok pereš svoje zubiće, ja ću ih oprati tvom medi",  ili "Da ti otpjevam tvoju omiljenu pjesmicu dok pereš zube?") Ove strategije nisu vezane samo za situacije kada dijete odbija oprati zube, već se mogu primjeniti i za sve ostale problematične situacije: "Neću to da jedem", "Ne želim da sklonim igračke", "Neću to da obučem/obujem". Djeca su veoma pametna, pa imajte u vidu da jedna fora neće trajati zauvijek. Moraćete biti kreativni i smišljati nove podsticajne načine.

Izvor: Agencije