latinica  ћирилица
25/01/2017 |  09:13 | Autor: RTRS

Pomama u Јapanu za Putinovim kalendarima

Vladimir Putin je definitivno jedan od najpopularnijih političara na svijetu, ako ne i najpopularniji, nakon odlaska Obame.
Kalendar za 2017. sa Putinovim likom (Foto: MAGDALENA OSUMI) -
Kalendar za 2017. sa Putinovim likom (Foto: MAGDALENA OSUMI)

 Ono što možda niste znali jeste da postoji kalendar sa njegovim likom koji se štampa uz odobrenje ruske vlade. I sad kad to sve znate, vjerovatno ni ne slutite gdje je ovaj kalendar najprodavaniji, a da to nije Rusija?

Možda zvuči čudno, ali u pitanju je Јapan, Zemlja izlazećeg sunca, gdje se traži primjerak više Putinovog kalendara. Naime, Putin je u toj mjeri popularan u ovoj zemlji da se za nekoliko mjeseci prodalo na stotine hiljada primjeraka kalendara sa njegovim likom.

Zvanični kalendar "Vladimir Putin 2017" je izradila kompanija "Mednyi Vsadnik" iz Sankt Peterburga, ali ga nisu smjeli pustiti u prodaju sve dok nisu dobili zvanično odobrenje ruske vlade.

Kalendar nije ništa posebno; svaki mjesec u godini sa drugom slikom Vladimira Putina. Pored njegovih slika, na kalendaru su se našli i neki od njegovih najpopularnijih citata. Kalendar se štampa na osam jezika, uključujući i engleski.

I iako je sasvim jasno da je među najpopularnijim kalendarima u Rusiji, ovolika popularnost u Јapanu je prosto neobjašnjiva. Dakle, kada su izradili i japansku verziju Putinovog kalendara, iz kompanije "Mednyi Vsadnik" nisu ni slutili da neće moći odštampati dovoljno primjeraka za Јapan.

Inače, u Јapanu se kalendari prodaju u lancu trgovina "Loft", koji je još avgusta prošle godine otkupio ekskluzivno pravo na prodaju Putinovih kalendara.

Vijest da su se Putinovi kalendari pojavili u prodaji u "Loftu" proširila se nevjerovatnom brzinom i Јapanci su pohrlili da kupe svoje primjerke kalendara. Od oktobra 2016. godine, kada se kalendar pojavio u prodaji, otišlo je je nekoliko stotina hiljada kalendara.

"Istina, očekivali smo interes naših kupaca, ali nismo ni slutili kakve će razmjere to sve poprimiti", kaže Kojumi Јokokava, portparol lanca "Loft". "Ono što je zanimljivo jeste da sam imao priliku čuti neke naše kupce, posebno žene, kako se dive Putinu i to riječima: 'Zaista, izgleda tako dobro, ima savršen stil'", kaže Јokokava.

Interesantno, ali Putin je, po svemu sudeći, simbol muževnosti za Јapanke. Naime, postoje dvije verzije kalendara, a na onoj koja je prodavanija, Putin je uslikan dok se pripema za džudo borbu ili kako pilotira jedrilicom. Ženama je najinteresantnija ona slika gdje je Putin u pilotskom kombinezonu. Čak ni slike koje prikazuju njegovu igru sa kućnim ljubimcima ne mogu naštetiti njegovoj 'mačo auri'", mišljenja su Јapanke.

Mnoge od njih kažu da su kupile kalendar jer on prikazuje jednu drugu stranu "najmoćnijeg čovjeka na svijetu". Јedna od interesantnih stvari jeste i jedan poseban datum koji je naglašen u ovom kalendaru. Naime, riječ je o 7. oktobru, kada predsjednik Putin slavi rođendan.

Iako još nema preciznih informacija, portal "Azija Njuz" je prenio da je "Loft" samo do kraja 2016. godine prodao čak 350.000 primjeraka Putinovog kalendara, što je prevazišlo sva njihova očekivanja. "Da, eto to je samo dokaz kakav uticaj ovaj čovjek ima", samo su neki od komentara.

Izvor: Nezavisne