latinica  ћирилица
25/01/2017 |  14:11 ⇒ 15:22 | Autor: RTRS

Orić naredio da budu zapaljene kuće u Zalazju

Svjedok Tužilaštva BiH Milan Јeremić rekao je da je 1992. godine u selu Zalazje kod Srebrenice čuo kako je komandant takozvane Armije BiH /ABiH/ Naser Orić rekao da kuće budu popaljene i da niko ne dira zarobljenike kojima će biti suđeno u Srebrenici.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Јeremić je na suđenju trojici bivših pripadnika takozvane Armije BiH opisao kako je 12. jula 1992. počeo napad na Zalazje iz raznih pravaca.

On je rekao da se povukao u jednu kuću, a nakon što je u nju ubačena bomba, prešao je u drugu. Tu je zatekao još pet saboraca. Iz kuće su, kako je naveo, u početku pružali otpor, a onda su se popeli u potkrovlje.

"Čuli smo glas komandanta Nasera Orića koji je na megafon govorio da se predamo i da smo opkoljeni. On se tada predstavio. Čuli smo da su se iz druge kuće počeli predavati", naveo je Јeremić.

On je istakao da je čuo kako ljudi iz takozvane Armije BiH po imenima nabrajaju one koji su se predavali iz druge kuće, prenosi Birn.

"Osoba koja se predstavila kao Orić rekla je da se popale kuće i da niko ne dira zarobljenike, te da će im biti suđeno u Srebrenici. Potom su otišli", kaže Јeremić.

Odgovarajući na pitanje odbrane, svjedok je rekao da nije vidio da je neko od njegovih saboraca gledao iz potkrovlja šta se dole dešava. Naveo je da nije čuo vriske i jauke.

Prema Јeremićevim riječima, kada je vatra zahvatila kuću u kojoj su bili, spustili su se s tavana i otišli prema selu Sase.

Јeremić je svjedočio na suđenju Izetu Arifoviću, Suadu Smajloviću i Amiru Salihoviću, koji su optuženi za ubistva civila srpske nacionalnosti počinjena u junu i julu 1992. godine na području Srebrenice i Bratunca.

Prema optužnici, nakon napada na Zalazje, grupa od osam civila srpske nacionalnosti je sa četiri tijela dovezena do policijske stanice u Srebrenici, gdje je Arifović usmrtio jednog civila, a Salihović ostale odvezao u nepoznatom pravcu i od tada više nisu viđeni živi.

Oriću se u odvojenom predmetu sudi i za zločine na području Srebrenice i Bratunca.

Izvor: SRNA