latinica  ћирилица
25/01/2017 |  18:46 ⇒ 26/01/2017 | 09:23 | Autor: RTRS

Najavljeno formiranje radne grupe za projekat "Auto-put Sarajevo-Beograd" (VIDEO)

Vlade Republike Srpske i Federacije dogovorile su formiranje radne grupe za projekat "Auto-put Sarajevo-Beograd".
Autoput - Foto: RTRS
AutoputFoto: RTRS

Investitor se još ne zna, kao ni tačna trasa.

One koje se pominju u transportnim strategijama entiteta i one na nivou BiH, mogu se mijenjati, zavisno od zahtjeva investitora, potvrdili su premijeri.

Nadležnost za infrastrukturne projekte, formiranjem radne grupe za auto-put Sarajevo-Beograd, vraćena je u zakonske okvire, nakon što je Denis Zvizdić sa Aleksandrom Vučićem, bez znanja entiteta, pregovarao o tom projektu. Da ne bi došlo do praznog hoda preskakanjem nadležnosti, danas su reagovali entitetski premijeri.

Logično bi bilo da smo informisani, ali zato smo danas i dogovorili formiranje radne grupe da preduprijedimo sve probleme, ističe premijerka Srpske Željka Cvijanović.

U medijima se spekulisalo o bar četiri moguće trase, međutim, premijeri Srpske i Federacije potvrđuju da se tačna trasa još ne zna.

"Zamolili smo da FBiH preuzme od Republike Srpske metode utvrđivanja određenih zakona, a sigurno je da FBiH može u radno-pravnom zakonodavstvu pomoći Srpskoj", rekao je premijer FBiH Fadil Novalić.

Prema njegovim riječima, Strategijom transporta BiH predviđena je konekcija u Višegradu za trasu auto-puta Sarajevo-Beograd. Ako neko investira da ide preko Loznice, možemo se dogovoriti, poručio je Novalić.

Nakon sastanka Vučića i Zvizdića, predsjednik Srpske, Milorad Dodik, upozorio je da Savjet ministara nije nadležan da pregovara o infrastrukturnim projektima na teritoriji Republike Srpske, zbog čega je takav način objavljivanja projekata, bez saglasnosti entiteta – uzaludan.

- Želim da kažem da su svi mostovi na Drini u našoj nadležnosti i da je izgradnja toga najavljenog autoputa, o kome mi nemamo još nikakve informacije, je dobrodošla jer 95% prelazi preko RS i da RS u tom pogledu treba da odredi trasu i način kuda će se to kretati, istakao je predsjednik Srpske.

Iz Ministarstva saobraćaja Republike Srpske na Okvirnu strategiju transporta BiH početkom januara podnijeli su 47 zamjerki – što suštinskih, što formalnih, koje se tiču nekonsultovanja resornog ministarstva Srpske. Na odgovor iz Sarajeva još čekaju.