X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
26/01/2017 |  13:05 ⇒ 13:06 | Izvor: RTRS

Žena preživjela šest dana bez pluća

Melisa Beno mislila je da sanja, kada je saznala da su joj ljekari izvadili oba plućna krila i da je bez njih preživjela punih šest dana.
Žena preživjela šest dana bez pluća - Foto: Screenshot
Žena preživjela šest dana bez plućaFoto: Screenshot

Beno, koja je rođena sa cističnom fibrozom, stigla je u bolnicu u Torontu sa jakom infekcijom pluća. Ljekari su shvatili da joj je ostalo samo nekoliko sati života i odlučili su se na potez bez presedana.

“Bila je to teška odluka, jer smo zakoračili na nepoznat teren“, rekao je dr Nijal Ferguson sa Univerzitetske zdravstvene mreže, zdravstvene organizacije odgovorne za Opštu bolnicu u Torontu.

Njena pluća više nisu mogla da se oporave i jedino rješenje bila je transplantacija, ali se njeno stanje tako ubrzano pogoršavalo, da su organi redom počeli da otkazuju. Ljekari su zbog toga odlučili da uklone oba plućna krila, u nadi da će tako ukloniti izvor bakterijske infekcije, koja je počela da se širi njenim tijelom.

Operacija uklanjanja pluća trajala je devet sati, a ljekari kažu da su bila tako upaljena i prepuna šlajma, da je vađenje zahtjevalo priličnu snagu. Njeno stanje se popravilo samo nekoliko sati poslije operacije, krvni pritisak se normalizovao i mala vještačka pluća povezana su sa Melisinim srcem.

Ljekari nisu znali da li će i koliko dugo ona preživjeti u takvom stanju, ali je poslije šest dana pronađen donor i Beno je uspješno podvrgnuta transplantaciji. Od tada se njeno stanje značajno poboljšalo i sada se čak i kreće uz pomoć hodalice ili štapa. Zbog infekcije sada ima oštećene bubrege, ali se Beno nada da će se uskoro dovoljno oporaviti, kako bi mogla da dobije novi bubreg od majke.

Izvor: B92