latinica  ћирилица
26/01/2017 |  22:45 ⇒ 22:49 | Autor: RTRS

Trebinje: Povelje generalu Grubaču i privredniku Vasiljeviću

Generalu Radovanu Grubaču i privredniku Dušanu Vasiljeviću večeras su u Trebinju na Svetosavskoj akademiji dodijeljene Povelje grada za 2016. godinu uz obrazloženje da su udarili pečat jednom vremenu.
Trebinje - Svetosavska akademija - Foto: RTRS
Trebinje - Svetosavska akademijaFoto: RTRS

Povelje Trebinja, najvećeg priznanja grada, preuzele su unuke Grubača i Vasiljevića - Ivana i Katarina, koje im je uručio gradonačelnik Luka Petrović.

Petrović je, obrazlažući odluku Skupštine grada, istakao da je Povelja dodijeljena vrhovnom komandantu Hercegovačkog korpusa Vojske Republike Srpske, čovjeku koji je, kako je rekao, komandujući odgovorno, hrabro i mudro sačuvao Trebinje i granice Hercegovine na koje su udarili mnogobrojni neprijatelji koji su na ovim prostorima imali "neke svoje mračne interese".

Petrović je, govoreći o zaslugama privrednika Dušana Vasiljevića, istakao da je "riječ o čovjeku koji nas vraća majci zemlji i njenim darovima".

"Dušan Vasiljević je kreator smjelog i velikog poljoprivrednog projekta u Popovom Polju. Vratio se iz Јužne Afrike u svoju otadžbinu i svoj novac odlučio da uloži u savremenu poljoprivrednu proizvodnju otvarajući vrata našem agraru prema najzahtjevnijim svjetskim tržištima", istakao je Petrović.

Preuzimajući povelju, Vasiljevićeva Unuka Katarina je pročitala pismo svoga djeda u kojem je zahvalio gradonačelniku i odbornicima što su mu dodijelilili ovako prestižno priznanje poručujući da će i dalje nastaviti da razvija Popovo polje i Trebinje u ekonomskom i kulturnom pogledu.

Govoreći o Svetom Savi, gradonačelnik Trebinja je istakao da je aktuelan i potreban i danas kao i nekada kada je zaputivši se prema Svetoj gori otvorio nove puteve srpskom narodu i stvorio perspektivu za svakog čovjeka.

Na Svetosavskoj akademiji besjedio je Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

U umjetničkom dijelu programa Svečane akademije nastupili su Gojko Baletić i Ivana Žigon, glumci Ljubodrag Begović, solista opere Narodnog pozorišta iz Beograda, uz klavirsku pratnju Darka Armenskog, etno pojac Јovana Zukanović, Sonja Kalajić, prvi srpski izvođač na testeri, kao i beogradski umjetnici Nikola Ristić i Miloš Vašalić, koji su svirali tradicionalne instrumente kaval, tapan, tarabuk i gajde.

Među izvođačima bili su i Hor "Tribunija" pod dirigentskom palicom Stojanke Gudelj, uz klavirsku pratnju Božidara Vučura, kao i recitatori iz Osnovne škole "Sveti Vasilije Ostroški", pjevačka grupa Osnovne škole "Vuk Karadžić" i učenici Srednje Muzičke škole Trebinje.

Organizatori Svetosavske akademije su grad Trebinje i Crkvena opština Trebinje.

Svetosavske svečanosti biće nastavljene i sutra.