latinica  ћирилица
27/01/2017 |  09:17 ⇒ 09:21 | Autor: RTRS

Prvi dron koji će prevoziti ljude je sigurniji od automobila

Čini se da dronovi danas mogu sve pa čak i prevoziti ljude, a kineska kompanija Ehang svojim konceptom otišla je korak ispred svih. Na najvećem svjetskom sajmu potrošačke elektronike CES u Las Vegasu predstavili su dron koji vozi ljude.
Dron koji će prevoziti ljude - Foto: Screenshot
Dron koji će prevoziti ljudeFoto: Screenshot

Prototip nazvan 184 prva je bespilotna letjelica za prijevoz ljudi. Sličan je helikopteru bez propelera, a u njega može stati jedna osoba.

Putnik uđe u dron, upiše odredište, pritisne dugme za uzlijetanje i kad dobije znak pritisne dugme za slijetanje. To je sve što mora napraviti kada se vozi ovim kineskim dronom.

Prototip 184 ima osam propelera i još nije spreman za tržište jer nigdje na svijetu ne postoje zakoni o prevozu ljudi dronovima pa je praktički nemoguće dobiti sve potrebne dozvole.

Predstavnici Ehanga rekli su da sarađuju s kineskim vlastima u rješavanju tog problema.

Komercijalna verzija drona 184 uzlijetaće i slijetati vertikalno, a u vazduhu će moći ubrzavati do 100 kilometara na sat. Maksimalna visina leta je 3.500 metara, a baterija može izdržati 23 minute leta.

Ehang tvrdi da se može smanjiti na svega metar i po i smjestiti na standardno parking mjesto. Letjelica je teška 200 kilograma i ima masu sigurnosne opreme. Ehang je ugradio nekoliko rezervnih baterija, program koji će sam spustiti dron na prvi znak problema i komandni centar za letače koji trebaju pomoć.

Obećavaju da će ovi dronovi biti puno sigurniji od vožnje automobilom jer maksimalno eliminiraju ljudski faktor koji je glavni uzrok nesreća.

Izvor: Kliks