latinica  ћирилица
27/01/2017 |  12:25 ⇒ 19:48 | Autor: RTRS

U toku snimanje dokumentarnog filma o Radovanu Karadžiću

Višestruko nagrađivani dokumentarista Dragan Elčić izjavio je Srni da je u toku snimanje dugometražnog dokumentarnog filma o prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, čija će premijera biti simbolično 6. aprila, na dan kada je počeo rat u BiH.
Dragan Elčić - Foto: SRNA
Dragan ElčićFoto: SRNA

"U toku je snimanje, a premijera filma će biti 6. aprila u beogradskom Centru `Sava`", rekao je Elčić.

On ističe da je rad na filmu o Karadžiću za njega veliki izazov, ali da detalje filma čuva za beogradsku premijeru.

U osvrtu na dokumentarnu produkciju povodom Savindana, Elčić kaže da se nada da će Srbi uskoro imati bar dokumentarni, ako nije moguće igrani film o Svetom Savi, koji je jedna od najznačajnijih ličnosti u srpskoj istoriji.

On je naglasio da bi mu bila velika čast da uđe u takav projekat, ali da bilo koji autor koji bi se prihvatio tog izazova mora imati podršku države i Srpske pravoslavne crkve.

"Sveti Sava je korijen i duh koji nas je održao i bez njega nas ne bi bilo. On je naša najsvjetlija istorijska i državna vertikala. To je ispostava Hrista i put po kome svi hodamo i ono što je iznutra ostalo u narodu vijekovima", rekao je Elčić.

Iako se Srbi nisu na pravi način kroz filmsku umjetnost odužili prvom srpskom arhiepiskopu i prosvjetitelju Svetom Savi, Elčić kaže da narod nepogrešivo nosi u sebi svetosavlje koje ga je sačuvalo.

Elčić je stavio autorski potpis na niz filmova koji su imali velik odjek u javnosti, kao što su "Krsti-ić", o egzodusu Srba iz Sarajeva i "Mučni teret podmetnute krivice" o generalu Vojske Republike Srpske Novaku Đukiću.

Izvor: SRNA