X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
27/01/2017 |  16:42 | Izvor: RTRS

Vodene i drvene bojice štetne po djecu?

Drvene bojice i krejoni su posljednji predmeti koji su predmet zabrane u EU zbog zabrinutosti da bi djeca mogla pojesti opasne nivoe olova.
Ilustracija - Foto: Wikipedia
IlustracijaFoto: Wikipedia

Brojni dječiji proizvodi za bojenje više neće biti u prodaji širom Evrope nakon što je EU zabranila širok spektar olovaka, krejona pa čak i vodenih boja.

Njemački dnevnik "Bild" piše da je EU uvela zabrane zbog nivoa olova u dječijim igračkama nakon što je izražena zabrinutost da bi djeca mogla grickati olovke, a ne bojiti njima.

Međutim, poslanik u Evropskom parlamentu Markus Ferber kritikovao je odluku, tvrdeći da EU pažnju treba da usmjeri na veće odluke, a ne na dječije igračke.

"Bilo bi bolje rješavati veće probleme, a ne braniti djeci njihovu kreativnost", kaže Ferber.

Skoro sve dječije bojice sadrže kaolin i bijeli pigment titanijum-dioksida, minerala iz Zemljine kore. Ovi materijali sadrže mali trag olova koji ne može biti u potpunosti uklonjen hemijskom obradom.

Od sada olovke mogu biti prodavane ukoliko sadrže dva miligrama olova po kilogramu dječijih materijala, a ne kao do sada 13,5 miligrama.

Nivo olova u vodenim bojama takođe je smanjen na samo 0,5 umjesto dosadašnjih 3,4 miligrama olova. Svi proizvodi izvan ovih ograničenja više neće biti prodavani u EU.

Izvor: Srna