latinica  ћирилица
27/01/2017 |  16:49 ⇒ 28/01/2017 | 11:37 | Autor: RTRS

BiH nema nove dokaze, Srbija sumnja da će Sarajevo pokrenuti novu tužbu (VIDEO)

SDA je odbacila zaključke sa jučerašnjeg sastanka predsjednika SNSD-a i HDZ-a, Milorada Dodika i Dragana Čovića.

Poručili su da je neprihvatljivo da se prave "dogovori o pitanjima za koja, kako kažu, ne postoji ni minimum konsenzusa, a još manje neophodna parlamentarna većina."

S druge strane, ovu stranku nepostojanje konsenzusa ne spriječava da pokrene pitanje nove tužbe BiH protiv Srbije. Nekadašnji zastupnik Srbije Tibor Varadi ne vjeruje da će BiH obnoviti tužbu za genocid jer zvanično Sarajevo nema novih dokaza.

Istovremeno, srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić osporio je legitimitet Sakiba Softića koji se predstavlja kao agent BiH pred Međunarodnom sudom pravde u Hagu.

Sakib Softić lažno se predstavlja kao agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu jer nema legitimitet srpskog člana Predsjedništva BiH niti su za njega predviđena sredstva u budžetu za ovu godinu.

- Ne znam kako neko može predstavljati Predsjedništvo, a nema njegov legitimitet, ovo je novi slučaj, mislim da se podilazi ambijentu koji se kreira u Sarajevu i da će ljudi na tome lijepo zaraditi koji taj ambijent a da neće ništa postići, napominje Ivanić.

Ko finansira i čije naloge provodi Sakib Softić iz zajedničke pres službe Predsjedništva BiH nismo dobili odgovor. S obzirom na to da Bakir Izetbegović nije i ne može biti strana u međunarodnom parničnom postupku jasno je da je najavljena revizija tužbe protiv Srbije koju bi u ime BiH pokrenuo samozvani agent Sakib Softić pravno ništavna.

- Revizija se smatra novim postupkom. Znači, potrebna je saglasnost u Predsjedništvu BiH kao i za pokretanje potpuno novog postupka. Stvar Međunarodnog suda pravde je da proceni da li se zahtev za reviziju može smatrati odlukom BiH, kaže Tibor Varadi, zastupnik Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

- Podvlačim gospodin Softić ne može imati ovlaštenje bez odluke Predsjedništva BiH,odluka mora biti odluka biti u skladu sa praksom Predsjedništva BiH, poručio je Krstan Simić, pravni ekspert i bivši sudija Ustavnog suda BiH.

Deceniju i po Sakib Softić predstavlja se kao agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde. Bivši član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Živko Radišić kaže da mu nije jasno kako jer je svojevremeno bio protiv Softićevog imenovanja.

- Јa sam pokrenuo proceduru pred Narodnom skupštinom Republike Srpske proglašavajući to desktruktivnim po inters srpskog naroda,tako je to isalo nekom stranputicom i svako je gledao svoj interes uistinu to nikada nije bio zvaničan stav BiH,tako da me iznenađuje šta se to dešava, ističe Radišić.

Presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu iz 2007-me ostavljena je mogućnost da BiH pokrene reviziju tužbe, rok ističe krajem februara ove godine. Ključno pitanje je da li Sarajevo tačnije bošnjački lider Bakir Izetbegović ima nove činjenice o navodnoj genocidnoj namjeri Srbije. Presude u predmetu Momčilo Perišić, Stanišić i Simatović te nepravosnažna presuda Radovanu Karadžiću idu u korist Srbije, a ne ponovnog pokretanja tužbe.

- Ne vidim nijedan novi razlog sem da se i ovako krhi odnosi u BiH dramatično pogoršaju, dodao je Simić.

Zaista i sama najava pokretanje tužbe protiv Srbije pred istek roka i samo par dana nakon pružene ruke u Beogradu ne može se tumačiti drugačije nego kao licemjerje Bakira Izetrbegovića koji to radi kako bio popravio poljuljani rejting kod Bošnjaka.