latinica  ћирилица
28/01/2017 |  19:00 ⇒ 20:46 | Autor: RTRS

Hrvati u EP traže podršku za svoju federalnu jedinicu u BiH (VIDEO)

Hrvati u BiH jasno i glasno su zatražili ravnopravnost. Podšku su dobili i iz Hrvatske, koja poručuje da u Hrvati i Bošnjaci u Federaciji BiH nisu ravnopravni, a trebalo bi da budu. Zato amandmanima na Rezoluciju o BiH u Evropskom parlamentu traže federalizaciju.
Federalizacija BiH - Foto: RTRS
Federalizacija BiHFoto: RTRS

I dok Bošnjaci ističu da plan Hrvata o federalizaciji neće lako proći, zahtjev za federalnom jedinicom sa hrvatskom većinom, danas je ponovljen i na sjednici Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru.

Hrvatski poslanici u Evropskom parlamentu Dubravka Šuica, Željana Zovko, Ivana Maletić i Marijana Petir predložili su amandman na rezoluciju koji je sačinio izvjestilac za BiH Kristijan Dan Preda. Predlažu da se BiH reformiše na principima federalizma.

"Buduća ustavna reforma treba uzeti u obzir principe federalizma, decentralizacije, supsidijarnosti i legitimnog predstavljanja i preduzeti mjere da se pojednostavi komleksna institucionalna struktura kako bi se smanjili troškovi i povećala funkcionalnost države", navodi se u amandmanu.

U amandmanu koji su predložili sa kolegama iz Poljske i Slovačke, Evropski parlament bi trebalo da pozove međunarodnu zajednicu da pokrene razgovore o ustavnim reformama u BiH: "Pozivamo međunarodnu zajednicu da pokrene razgovore o neophodnim ustavnim reformama koje će obezbijediti funkcionalnost i stabilnost BiH. Naglašavamo da je ključno uvesti mehanizam koji će obezbijediti jednaka prava svim konstitutivnim narodima, u tom smislu je moguća federalizacija zemlje".

Ista tema dana i u Mostaru, na sjednici Hrvatskog narodnog sabora. Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić podsjetio je na deklaraciju o reformi BiH na principima federalizma, koja su usvojili na prošlom zasjedanju. Cilj je isti kaže Ljubić, federalna jedinica sa hrvatskom većinom.

- Cilj je administrativno teritorijalna reorganizacija koja će, naravno, uključivati i federalnu jedinicu sa hrvatskom većinom. To je naš trajni cilj od kojega ne odustajemo - rekao je Ljubić.

Lider HDZ-a i hrvatski član Predsjedništva Dragan Čović smatra da federalizam u BiH već postoji. Sa zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora poručuje da je BiH potrebno organizovati da bude racionalna i da obezbijedi ravnopravnost svih konsitutivnih naroda.

- Lično mislim da je krajnje vrijeme da se taj proces završi i da se stalno ne držimo taocima jedne, ja bih rekao loše organizacije, koja ne može odgovoriti našim nastojanjima, posebno kada se želimo vezati sa vanjskim svijetom u smislu evroatlanskih integracija. Ovakav ustroj evidentno je prepreka, a to i praktično vidimo, u svakodnevnom životu -rekao je Čović.

Sudeći po stavovima bošnjačkih prvaka to se uskoro neće dogoditi. Za predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića prijedlozi o federalizaciji su sporni i neprihvatljivi.

- Federalizam unutar BiH može biti tumačen samo kao dalja dezintegracija na bazi etničke teritorijalizacije, što je naravno za BiH neprihvatljivo - ističe Zvuzdić.

I šef hrvatske diplomatije Davor Ivo Štir nedavno je izjavio da Federacija BiH nije uspostavljena na prinncipima federalizma i da svi nemaju ista prava. BiH su potrebne reforme, a prvi korak su izmjene Izbornog zakona.

- Tek moramo doći do jednog kvalitetnog odnosa Hrvata i Bošnjaka i to želimo vidjeti - naveo je Štir.

I dok se Hrvatska sve glasnije zalaže za federalizaciju, u sarajevskim krugovima smatraju da bi hrvatski entitet dodatno podijelio BiH. Ipak, pitanje je da li poslanici Evropskog parlamenta misle da ovakva BiH može u EU?

I u SDS-u su protiv federalizacije. Aleksandra Pandurević izjavila je da su nerealne i neostvarive bilo kakve ideje o ustavnoj reorganizaciji BiH, koje narušavaju dejtonsku strukturu.

Tvrdi da je priča o federalizaciji, jednako imaginarna, kao i priče o unitarizaciji BiH ili otcjepljenju Republike Srpske.