latinica  ћирилица
29/01/2017 |  11:19 ⇒ 13:53 | Autor: RTRS

Usložnjena situacija u Srbiji i zemljama balkanske rute

Radoš Đurović iz Centra za pomoć tražiocima azila ocijenio je da je jedna od prvih odluka novog američkog predsjednika Donalda Trampa da privremeno zabrani ulazak muslimanskih izbjeglica, od strane pojedinih evropskih lidera shvaćena kao vjetar u leđa njihovoj antimigracionoj politici, što usložnjava situaciju u Srbiji i drugim zemljama na balkanskoj ruti.

- Zabrana ulaska muslimanskih izbjeglica u SAD je na neki način podsticaj za antiizbjegličke stavove koji su se i ranije javljali, prije Trampa. S druge strane, ako Amerika, koja je na neki način zaštitnik izbjeglica i migranata, krene ovim putem, jasno je da drugi mogu da se pozovu na ovakav primjer - objašnjava Đurović.

On je za RTS istakao da se migranti u Srbiji zadržavaju najmanje nekoliko mjeseci i da zbog toga "kriza postaje hronična".

Prema njegovoj ocjeni, od zemalja na "balkanskoj ruti" u najtežoj situaciji su Srbija, Grčka i Hrvatska.

- SAD može da se ponaša ovako pošto su okeanima razdvojene od drugih. Teška je pozicija Srbije. Ona nije članica EU, nema jednako pravo glasa kao druge članice. Na jugu zemlje se teško sprovodi sporazum sa Makedonijom, teško se kontrolišu migranti i to su razlozi za strah. Ulazi veći broj izbjeglica nego što izlazi - ukazao je Đurović.

On je istakao da je već nedjeljama temperatura vazduha u Srbiji u velikom minusu, a da su pojedini migranti i dalje na ulicama.

- Јoš nema dovoljno mjesta za sve. Primjer Obrenovca - centar je popunjen odmah, nije bilo dovoljno autobusa za prevoz. Nedostaje nam mjesta, sistem raspodjele i prevoza tih ljudi nije efikasan. Pozivam novinare da kroz istraživačko novinarstvo pokažu šta se događa na terenu - rekao je Đurović.

On kaže da je procjena Centra za pomoć tražiocima azila da se 7.000 migranata nalazi u Srbiji, a da mjesta ima za 6.000.

Upozorio je da kapaciteti moraju da budu povećani kako bi se preduprijedile negativne posljedice.

- Država ne želi da bude tampon zona i zato ne povećava kapacitete. Važno je da kontrolišemo migrante dok su kod nas, a samim tim i naše građane - kaže Đurović.

Izvor: RTS