latinica  ћирилица
29/01/2017 |  15:48 | Autor: RTRS

Irak vraća istom mjerom? "Amerikanci da napuste zemlju"

Šiitski svještenik Maktada al-Sadr izjavio je da bi svi građani američke nacionalnosti trebalo da napuste Irak, nakon uredbe predsjednika SAD Donalda Trampa.
Irak (ilustracija RTRS) -
Irak (ilustracija RTRS)

"Bilo bi arogantno da ulaze slobodno u Irak i druge zemlje dok zabranjuju ulazak u SAD...zbog toga bi trebalo da napuste zemlju", kazao je sveštenik na svom sajtu, prenosi Rojters.

Iračka vlada saopštila je da razumije bezbjednosne motive koji stoje iza Trampove odluke, ali su istakli da bi "specijalna veza dvije zemlje" trebalo da bude uzeta u obzir, prenosi AP.

Portparol iračke vlade Sad al-Haditi kazao je da se Iračani nadaju da nova odredba neće uticati na napore u osnaživanju i razvoju bilateralnih odnosa.

On je kazao i da se vlada nada da su preduzete mjere privremene.

Spoljnopolitički odbor iračkog parlamenta pozvao je takođe na uvođenje recipročnih mjera zabrane putovanja Amerikancima.

"Mi smo jasno zahtijevali recipročni odgovor iračke vlade u svim pitanjima sa SAD", izjavio je zamjenik predsjednika odbora Hasan Švarid za AFP.

Američki predsjednik Donald Tramp potpisao je u petak izvršnu uredbu kojom se zabranjuje državljanima Iraka, Sirije, Sudana, Irana, Somalije, Libije i Јemena da uđu u SAD na najmanje 90 dana. Trapova odluka dovela je do zaustavljanja izbjeglica na američkim aerodromima, a izazvala je i proteste i osude organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Izvor: Tanjug