latinica  ћирилица
29/01/2017 |  16:49 | Autor: RTRS

Dugotrajno sjednje utiče na brže starenje

Ako većinu vremena provodite sjedeći, to ne samo da je loše po vaš organizam, već i starite brže.
Sjedenje (Foto:zenasamja.me) -
Sjedenje (Foto:zenasamja.me)

Novo istraživanje otkriva da sjedenje po 10 ili više sati, bez redovnog vježbanja, može da utiče na to da ćelije počnu prijevremeno da stare.

Studija Univerziteta u San Dijegu u Kaliforniji vršila je istraživanje na 1.500 žena, koje imaju između 64 i 95 godina.

Rezultati su pokazali da su ćelije žena, koje su sjedile više od 10 sati i radile u prosjeku manje od 40 minuta vježbi dnevno, bile biološki osam godina starije nego kod žena koje su manje vremena provodile sjedeći.

Žene sa biološki starijim ćelijama imale su kraće tjelomjere, koji se nalaze na kraju DNK lanca i koji pomažu u zaštiti hromozoma.

Tjelomjeri postaju kraći i "iskrzani" kako ćelija stari. Skraćivanje tjelometara je povezano sa kardiovaskularnim bolestima, dijabetesom i kancerom, a njihovom skraćivanju doprinose i svakodnevne loše navike, poput pušenja i gojaznosti.

- Rezultati naše studije pokazali su da se tjelometri skraćuju i kada osoba provodi previše vremena sjedeći. Hronološko starenje se ne poklapa uvijek sa biološkim starenjem - rekao je doktor Aladin Šadjab, autor studije sa Univerzitetske škole medicine.

- Žene, koje jesu provodile duže vremena sjedeći, ali koje su takođe i vježbale bar 30 minuta dnevno, na kraju nisu imale kraće tjelometre. Diskusije o povlasticama vježbanja bi trebalo da počnu dok smo još mladi, a fizička aktivnost ne treba da prestane ni kada napunimo 80 godina - dodaje doktor.

Šadjab i njegov tim preporučuju da bi ljudi trebalo da vježbaju najmanje 150 minuta nedjeljno, i da smanje vrijeme koje provode sjedeći, kad god to mogu.

- Ukoliko vam posao zahtijeva da sjedite 8 ili više sati, iskoristite pauze da prošetate - savjetuje dr Šaddjab.

Izvor: B92