latinica  ћирилица
30/01/2017 |  08:49 ⇒ 08:49 | Autor: RTRS

Kako da "oborite" povišenu temperaturu

Groznica izazvana virusnim infekcijama može da bude opasna. Pomaže masiranje alkoholom, treba piti što više vode, a ako toplomjer ne pokaže nižu vreijdnost ni poslije tri dana obavezno kod ljekara
Prehlada - Foto: Screenshot
PrehladaFoto: Screenshot

Povišena temperatura je znak da u tijelu postoje štetni mikroorganizmi koji su izazvali određenu virusnu ili bakterijsku infekciju, i da organizam pokušava da se od njih odbrani.

Temperatura zaustavlja uzročnike bolesti, sprječava njihovo širenje i istovremeno jača i oporavlja imuni sistem.

Nije, međutim, svaka temperatura opasna, i ona kada su u pitanju virusne infekcije traje uglavnom dan ili dva. Razloga za zabrinutost ima ukoliko traje duže od tri dana i često prelazi 39 stepeni Celizijusovih, tada bi trebalo da se obratite ljekaru.

U međuvremenu ovih nekoliko savjeta može da vam pomogne da je sami uspješno snizite.

Tuširanje

Dodatno utopljavanje kada je telesna temperatura povišena potpuno je nepotrebno, jer može da dovede do dodatnog povećanja temperature, naročito kod male dece. Umesto toga trebalo bi da imate što manje garderobe na sebi, najbolje pamučnu majicu, pidžamu i čarape. Posle skidanja viška odeće, neophodno je da se istuširate mlakom vodom, jer ono u većini slučajeva kada je temperatura niža od 38,5 može da "obori" temperaturu.

Masiranje akloholom

Za skidanje temperature možete da koristite i alkohol, jer njegova svojstva brzo "izvlače" groznicu. Neophodno je da celo telo izmasirate, a naročito obratite pažnju na pulsna mesta kao što su prevoji na podlakticama, jame iza kolena i zglobovi iznad dlanova. Ukoliko nemate alkohol, od koristi mogu da budu i obloge od hladne vode, koje takođe treba stavljati na pulsna mjesta.

Što više tečnosti

Važno je da tokom groznice uzimate što više tečnosti, i to najbolje vodu. Povišena temperatura dovodi do ubrzane potrošnje energije u telu jer se ono bori protiv infekcije, a samim tim se povećava i potrošnja vode u organizmu. Kako ne bi došlo do dehidratacije preporučuje se da uzimate na svakih desetak minuta po koji gutljaj vode.

Lijekovi

Najefikasniji način za borbu protiv povišene temperature su, naravno, lekovi. Na tržištu postoje mnogobrojni medikamenti koji mogu da pomognu, najčešće se propisuju ibuprofen, paracetamol i aspirin. Oni sadrže supstance koje snižavaju visoku temperaturu, a istovremeno ublažavaju i bolove u mišićima koji se javljaju tokom ovog stanja. Ljekari savjetuju da bi djeci lijek trebalo da date tek kad temperatura pređe 38 stepeni Celzijusovih, a do tada pokušajte da oborite temperaturu prirodnim metodama.

Opasna za trudnice i srčane bolesnike

Povišena tjelesna temperatura može da bude opasna za ljude sa oboljenjima srca i krvnih sudova, jer dodatno opterećuje ove organe. Groznica, takođe, može da pogorša stanje kod osoba koje boluju od respiratornih bolesti, jer su potrebe za kiseonikom tada veće. Rizična je i za trudnice, i zato kod njih, kao i kod osoba sa respiratornim i kardiovaskularnim problemima, temperaturu treba spustiti što prije.