latinica  ћирилица
03/02/2017 |  12:36 | Autor: RTRS

Manje teških respiratornih infekcija

U poređenju sa prethodnim sedmicama, u Republici Srpskoj je primijetan pad prijavljenih teških akutnih respiratornih infekcija i oboljenja sličnih gripu, rekla je Srni doktor Instituta za javno zdravstvo Nina Rodić Vukmir.
Prehlada - Foto: Screenshot
PrehladaFoto: Screenshot

Ona je navela da je u bolnicama u ovoj sedmici prijavljen jedan slučaj teške akutne respiratorne infekcije, koji je zahtijevao hospitalizaciju, dok ih je od početka sezone prijavljeno 24.

Vukmirova je dodala da se za sada još ne može govoriti o padu intenziteta cirkulacije virusa influence, pa tako ni o naziranju kraja sezone.

"Ipak se i dalje nalazimo u periodu najintenzivnije cirkulacije virusa gripa u kome očekujemo veći broj oboljelih kao i svake godine, a to je kraj januara i februar", istakla je Vukmirova.

Domovi zdravlja u Srpskoj su u četvrtoj nedjelji ove godine prijavili 2.461 akutnu respiratornu infekciju, dok je oboljenja sličnih gripu registrovano 869.

Od početka sezone registrovane su 32.442 akutne respiratorne infekcije, dok je oboljenja sličnih gripu prijavljeno 12.404.

Prema podacima Evropskog centra za kontrolu bolesti i Svjetske zdravstvene organizacije, 32 od 44 zemlje prijavile su porast intenziteta aktivnosti gripa.

Izvor: SRNA