latinica  ћирилица
03/02/2017 |  20:23 ⇒ 20:28 | Autor: RTRS

Ćirilica se najbolje čuva upotrebom

Ćirilično pismo kao zvanično pismo srpskog naroda najbolje se čuva svakodnevnom upotrebom, zaključak je današnje tribine na kojoj su govorili predstavnici Srpskog udruženja za odbranu ćirilice Beograd.
Srebrenica-tribina o ćirilici - Foto: SRNA
Srebrenica-tribina o ćiriliciFoto: SRNA

Predsjednik ovog udruženja Miodrag Kojić rekao je da se bore za ćirilicu jer to pismo, jezik i vjera čine identitet srpskog naroda.

On je istakao da srpska lingvistička elita treba da brani ćirilicu, ali da se to ne čini i da je dozvoljeno da se neustavno, u Pravopis srpskog jezika, unese da je i latinica zvanično srpsko pismo.

Kojić je istakao da se akademik Radomir Lukić sa beogradskog Pravnog fakulteta izborio da u Ustavu Srbije u članu 10 bude zvanično precizirano da je ćirilica zvanično pismo srpskog naroda.

- Da nije bilo Srpske pravoslavne crkve, koja je brižno čuvala i njegovala ćirilicu, pitanje je da li bi to pismo uopšte bilo sačuvano do današnjih dana, kada se mnogi vraćaju našem ćiriličnom pismu, od koga nas još odvaja naša akademska elita . pojašnjava Kojić.

Član Izvršnog odbora ovog udruženja Ljubinko Stojanović govorio je o načinima borbe ovog udruženja za očuvanje ćirilice.

On kaže da ta borba traje već dugo i da je jedan od načina borbe organizovanje tradicionalne manifestacije "Susreti srpskih zemalja" koji će se 30. marta ove godine po 22. put održati na Јahorini i na Palama, gdje se održavaju od 1995. godine.

Stojanović je najavio raspisivanje literarnog konkursa o ćirilici za učenike sedmih i osmih razreda u Srebrenici i da će autori 10 najboljih radova učestvovati u susretima na Јahorini sa djecom sa Kosova i članovima ovog udruženja iz raznih krajeva Srbije, Republike Srpske, te Vukovara i Herceg Novog.

Član udruženja "Ćirilica" Milorad Đošić govorio je o aktivnostima udruženja i rekao da je pokrenuta akcija prikupljanja knjiga koje će uskoro pokloniti Narodnoj biblioteci u Srebrenici.

Član Izvršnog odbora "Ćirilice" Dejan Matić govorio je o borbi koju vode da se u Srbiji ispoštuje ustavna odredba i da zvanične ustanove i institucije počnu koristiti ćirilicu kao zvanično pismo u svakodnevnom radu i korespondenciji, jer je u međunarodnoj nomenklaturi definisan srpski jezik na ćiriličnom pismu.

On tvrdi da su veb prezentacije većine opština u Srbiji na ćiriličnom pismu kao i državnih firmi i ustanova, ali u drugim oblastima da se ćirilica prihvata kao nacionalno pismo.

- Vodimo borbu i koristimo se pravnim sredstvima da se ispoštuje ustav Srbije i već se računi u svim državnim firmama, sudske presude i druga akta pišu ćirilicom, kao i nazivi firmi. Sudske presude napisane latinicom smatraju se nezakonitim i neobavezuju izvršenje - rekao je Matić.

On je istakao da udruženje priređuje časopis "Srpsko slovo" u kome se obrađuju teme o jeziku i pismu i pozvao sve zainteresovane da sarađuju sa udruženjem i pišu priloge i komentare za ovaj časopis.

Današnjoj tribini iz opravdanih razloga nisu prisustvovali najavljeni istraživač i publicista Milivoje Ivanišević i književnik Ljiljana Bulatović, pa se više govorilo o ćirilici, a manje se razgovaralo na temu "I knjigom se Kosmet brani" kao sastavnoj temi ove tribine.

Predstavnici udruženja pozvali su prisutne da koriste ćirilicu jer se, kako ističu, svakodnevnom upotrebom ona najbolje brani i čuva.

Izvor: SRNA