latinica  ћирилица
04/02/2017 |  13:53 ⇒ 20:42 | Autor: RTRS

Mrkonjić Grad: Obilježena 21 godina od povratka stanovništa na ognjišta (VIDEO)

U Mrkonjić Gradu danas je, povodom Dana opštine i 21 godine od povratka stanovništva na svoja ognjišta, u kapeli Svetog apostola Marka na pravoslavnom groblju služen parastos za sve stradale u proteklom ratu.
Mrkonjić Grad - Dan Opštine - Foto: RTRS
Mrkonjić Grad - Dan OpštineFoto: RTRS

Mrkonjić Grad danas obilježava Dan opštine koji je ustanovljen kao dan sjećanja na 4. februar 1996. godine kada su se, poslije petomjesečnog izbjeglištva, Mrkonjićani vratili na svoja ognjišta.

U Kapeli Svetog Marka služen ja parastos za 181 žrtvu iz masovne grobice i za još 364 žrtve koje su pronađene u više manjih grobnica.

Za zločine koje su u jesen 1995. godine počinili pripadnici Oružanih snaga Hrvatske i Hrvatskog vijeća odbrane niko nije odgovarao. Predmet se nalazi u Tužilaštvu BiH, gdje petaestak godina u ladicama skuplja prašinu.

Petar Mitrić, sjeća se stravičnih slika ekshumacija žrtava iz masovne grobnice. Tu je pronašao izmasakrirano tijelo svoga brata Duška, i braće od strica Milorada i Petra. Boli ga činjenica da za zločine niko nije odgovarao.

"Moji roditelji žive za dan kada će nekog procesuirati. Ništa im ne može nadomjestiti izgubljenog sina, ali se nadam da će bar moja djeca, koja su upoznata sa strahotama koje su se ovdje desile, doživjeti da neko bude kaženjen", kaže Mitrić.

Mrkonjić Grad: Obilježena 21 godina od povratka stanovništa na ognjišta (Foto: Srna)

Za 117 dana okupacije u Mrkonjić Gradu je pričinjena ratna šteta od 680 miliona maraka.Opština je donijela odluku da tuži Hrvatsku za ratnu štetu, ali podnošenje tužbe zavisi od kažanjavanja odgovornih za zločine.

"Mi kao načelnici opština imali smo niz sastanaka kod predsjednika Republike kojima su pristustvovali i advokati. Razgovarali su o pokretanju tužbe, ali sve ostalo je na tužilaštvu", rekla je načelnica opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić.

Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS je istakao da je ovo još jedno političko pitanje koje treba da se, kako je rekao, gurne na stranu i da pravobranilaštvo i sudstvo rade posao za koji su plaćeni.

Na spomen-obilježje masovne grobnice i na centrani spomenik poginulim borcima položeni su vijenci i cvijeće.