X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
04/02/2017 |  14:29 ⇒ 14:30 | Izvor: RTRS

Maunt Rašmor: Spomenik koji skriva tajnu odaju (VIDEO)

Maunt Rašmor je nacionalni spomenik koju je kreirao Gatzon Borglum, a prikazuje 18-metarske skulpture glava bivših predsjednika SAD u njihovu čast te je zamišljen kao patriotski simbol te zemlje.
Maunt Rašmor (Foto: Thinkstock) -
Maunt Rašmor (Foto: Thinkstock)

Nalazi se blizu Kistona u Јužnoj Dakoti, a obuhvata površinu od 5,17 kvadratnih kilometara.

S lijeve na desno na njoj su prikazani Džordž Vašington, Tomas Džeferson, Teodor Ruzvelt i Abraham Linkoln. Iako izgleda veličanstveno, tek rijetki znaju da ta skulptura skriva veliku tajnu.

Naime, iza isklesane glave Abrahama Linkolna nalazi se tajna odaja, što je Borglum očigledno pomno i planski isplanirao. Turisti ne smiju unutra.

Iako je prvobitno namjeravao da napravi veću sliku koja će prikazivati istorijske trenutke SAD, kasnije je zbog raznih ograničenja shvatio da je najbolje da napravi samo glave predsjednika.

Ali, vlada SAD mu je dopustila i rad na posebnom projektu - kreiranja tajne sobe. On je u toj skrivenoj prostoriji želio da ostavi poruku budućim generacijama - kao svojevrstan trezor koji će biti otvoren za nekoliko hiljada godina i omogući nekoj drugoj civilizaciji da sazna sve o nama.

Iako je Borglum premino prije nego je dovršio projekat, on je 1990. ponovno pokrenut pa je rad na sobi dovršen, a unutra se navodno nalaze ploče na kojima je napisana istorija SAD, Deklaracija nezavisnosti, Povelja o ljudskim pravima i njegova biografija, a sve se čuva u trezoru izrađenom od titana.

Pogledajte video:

Izvor: Agencije