latinica  ћирилица
05/02/2017 |  08:15 | Autor: RTRS

Izetbegović: Nemam plan 'B' za reviziju tužbe

Predsjednik Stranke demokratske akcije i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da nema plana "B" kada se radi o reviziji postupka pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu po tužbi protiv tadašnje SRЈ, odnosno Srbije za genocid.

Izetbegović je novinarima rekao da je pravni zastupnik BiH pred MSP Sakib Softić dobio ekspertsku, finansijsku, političku, moralnu i svaku drugu podršku, i da bi trebalo, nakon svega, dati odgovor o tome da li smatra da u tom pogledu postoji kredibilna pozicija i da se može krenuti u reviziju s dobrim šansama da ona bude prihvaćena, prenosi Fena.

Izetbegović je bio izričit, rekavši da nema plana B, odnosno da postoji rok od 10 godina u kojem se mora predložiti revizija i tu "niko ne bi trebalo da se ljuti, niti da se posebno politički angažuje".

"Mi samo tražimo pravdu u odnosu na ono što je Miloševićev režim uradio prije dvadeset i nešto godina", poručio je Izetbegović.

On je naveo da se radi o striktno pravnom pitanju u šta ne bi trebalo da se uključe političari i da to pitanje ne bi trebalo imati druge negativne implikacije, "jer se podrazumijeva da ću dati podršku agentu Softiću kao bošnjački član Predsjedništva BiH".

Izetbegović dodaje da Softić treba da nađe nove dokaze, ili predoči Sudu kompilaciju novih dokaza, da sastavi taj mozaik i da se s tim u vezi izjasni.

Izvor: Nezavisne