latinica  ћирилица
06/02/2017 |  18:07 | Autor: RTRS

Škotska: Glasanje za odbijanje pokretanja člana 50 Lisabonskog ugovora

Škotska Vlada pokušaće da ukaže na nezadovoljstvo planom britanskog premijera Tereze Mej za izlazak iz EU, a sutra će u parlamentu biti održano neobavezujuće glasanje za odbijanje pokretanja člana 50 Lisabonskog ugovora.

Na referendumu, održanom 23. juna prošle godine, glasači u Engleskoj i Velsu uglavnom su bili za raskid sa EU, ali su se Škotska i Sjeverna Irska opredijelili za ostanak u evropskom bloku.

Prvi ministar Škotske Nikola Stardžen, koja navodi da Škoti moraju da imaju izbor za održavanje novog referenduma za otcjepljenje od Velike Britanije, u više navrata je napomenula da se interesi Edinburga moraju uzeti u obzir tokom pregovora između Londona i Brisela.

U zahtjevu, koji će biti iznijet pred škotsku Vladu, navodi se da pokretanje člana 50 treba odbaciti jer britanska Vlada ostavlja previše pitanja bez odgovora i parlament neće imati udio u novom trgovinskom odnosu nakon izlaska iz EU.

Od poslanika u škotskom parlamentu biće zatraženo da se saglase da bi trebalo obustaviti plan Mejove jer London nije odredio uslove za širi pristup sa drugim administracijama o izlasku iz EU.

Škotska nacionalna partija /SNP/, na čijem je čelu Stardženova, ima 63 od 129 poslaničkih mjesta u parlamentu, konzervativci 30, laburisti 23, zeleni šest, a liberalne demokrate pet mandata.

Izvor: Srna