latinica  ћирилица
06/02/2017 |  18:58 ⇒ 19:05 | Autor: RTRS

Ruska akademija nauka: Homeopatija je lažna nauka

Ruska akademija nauka (RAN) zvanično je proglasila homeopatiju za lažnu nauku, objavljeno je danas na sajtu specijalne komisije RAN, za borbu protiv lažnih nauka i falsifikovanih istraživanja

"Komisija izjavljuje da liječenje supermalim dozama raznih preparata koji se primenjuju u homeopatiji, nema zvaničnog osnova. Taj zaključak se zasniva na detaljnoj analizi publikacija u naučnim izdanjima, izvještajima o naučnim istraživanjima, i sistematskim izvještajima", navodi se u tekstu memoranduma koji je potpisao direktor Komisije, akademik Јevgenij Aleksandrov.

U dokumentu se tvrdi da principi homeopatije i teoretska objašnjenja mehanizama pretpostavljenih dejstava "protivurječe poznatim hemijskim, fizičkim i biološkim zakonima, a ubjedljive eksperimentalne potvrde ne postoje".

"Homeopatske metode dijagnostike i liječenja treba tretirati kao lažno naučne", navodi RAN.

Komisija je upozorila da homeopatija nije neškodljiva i da bolesnici troše znatna sredstva na preparate koji nemaju dejstvo, a ignorišu preparate potvrđene efikasnosti, što "može da dovede do lošeg ishoda, ponekad i smrtnog".

U vezi sa sprovedenom analizom, RAN je preporučila Ministarstvu zdravlja da homaopatske preparate povuče iz upotrebe u državnim zdravstvenim ustanovama.

Predloženo je, takođe, da pakovanja sa homeopatskim preparatima budu označena ne samo rječju "homeopatski", već i natpisom da nemaju dokazanu kliničku efikasnost i namjenu.

Komisija RAN koju čini širok spektar članova ruskih naučnika, 1998. je osnovao dobitnik Nobelove nagrade za fiziku, akademik Vitalij Ginzburg, a bavi se spornim naučnim pitanjima i javnom kritikom pseudonauke.

Homeopatija je u Rusiji zvanično priznata disciplina, što je Ministarstvo zdravstva ozakonilo 1995. godine.

Izvor: Agencije