latinica  ћирилица
07/02/2017 |  10:24 ⇒ 14:01 | Autor: RTRS

Na zahtjev Vlade povučen Prijedlog zakona o visokom obrazovanju

Kolegijum Narodne skupštine jutros je utvrdio konačan Prijedlog dnevnog reda 16. redovne sjednice Narodne skupštine i prihvatio zahtjev Vlade Republike Srpske da u skladu sa članom 128. Poslovnika sa dnevnog reda povlači Prijedlog zakona o visokom obrazovanju.
Kolegijum NSRS - Foto: RTRS
Kolegijum NSRSFoto: RTRS

Vlada Republike Srpske je na sjednici, održanoj 2. februara ove godine, povukla Prijedlog zakona o visokom obrazovanju sa dnevnog reda 16. redovne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, zakazane za 7. februrar 2017. godine, a  zbog različitih stavova javnih univerziteta oko ključnih pitanja iz oblasti visokog obrazovanja koja se uređuju ovim prijedlogom.

Ministarstvo prosvjete i kulture je radilo na izradi ovog zakonskog akta od juna 2015. godine i u njegovu izradu uključilo sve zainteresovane subjekte iz oblasti visokog obrazovanja, te predložilo Prijedlog zakona o visokom obrazovanju koji je imao za cilj unapređenje kvaliteta visokog obrazovanja, pri tome posebno vodeći računa o interesima i poboljšanju položaja studenata.

Međutim, samo sedam dana pred održavanje sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj je trebao biti razmatran prijedlog ovog zakona, Univerzitet u Banjoj Luci je Ministarstvu prosvjete i kulture uputio 51 amandman na Prijedlog zakona o visokom obrazovanju, a Univerzitet u Istočnom Sarajevu sedam amandmana.

Prihvatanjem ovih amandmana tekst Prijedloga zakona o visokom obrazovanju bi se konceptualno u velikoj mjeri razlikovao od Nacrta zakona o visokom obrazovanju, koji je usvojen na 12. sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, održanoj u maju 2016. godine.

Takođe, predloženim amandmanima Univerziteta u Banjoj Luci urušava se koncept integrisanog univerziteta koji je jedna od mjera propisanih Strategijom razvoja obrazovanja Republike Srpske za period 2016-2021. godine.

I pored dodatnih napora koji su uloženi od strane Vlade Republike Srpske i Ministarstva prosvjete i kulture u ovoj sedmici, nisu se uspjeli približiti stavovi javnih univerziteta i predlagača zakona oko najbitnijih pitanja propisanih navedenim prijedlogom zakona.

Ministarstvo prosvjete i kulture će u narednom periodu ostaviti prostor univerzitetima da pokušaju postići dogovor oko ključnih pitanja propisanih ovim Prijedlogom zakona o visokom obrazovanju, nakon čega će donijeti odluku o daljim koracima.

Usvojena je dopuna predloženog dnevnog reda Prijedlogom zakona o izmjenama Zakona o oružju i municiji, po hitnom postupku, čiji predlagač su klubovi poslanika PDP-a, SDS – SRS RS, NDP i poslanička grupa Napredna Srpska.

Republičko tužilaštvo dostavilo je Narodnoj skupštini odgovor da će izvještaj o radu u 2015. godini dostaviti na razmatranje parlamentu najkasnije do 1. marta 2017, navodi se u saopštenju NS RS.