latinica  ћирилица
07/02/2017 |  13:23 | Autor: RTRS

Suđenje Oriću: Svjedok prepoznao sudiju Ilića tokom povlačenja iz Zalazja

Svjedok odbrane Suljo Hasanović rekao je danas na suđenju optuženima za zločine nad Srbima na području Srebrenice Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću da je među srpskim vojnicima koji su se 12. jula 1992. godine povlačili iz sela Zalazje u pravcu Sasa, prepoznao sudiju Slobodana Ilića, sa kojim je prije izbijanja ratnih sukoba bio u dobrim odnosima.
Suđenje Oriću - Foto: RTRS
Suđenje OrićuFoto: RTRS

Hasanović je, u nastavku suđenja komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Oriću i pripadniku te vojske Muhiću za zločine nad srpskim ratnim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine, objasnio da je kao komandir jedinice Teritorijalne odbrane iz sela Sućeska, tokom akcije na selo Zalazje, od nadređenog Zulfe Tursunovića, dobio zadatak da spriječi srpske snage da dobiju pojačanje iz Sasa.

- Došlo je do razmjene vatre koja je kratko trajala. Za to vrijeme poginuo je jedan moj borac, a niko od srpskih vojnika. Od nas su bili udaljeni oko 50 metara i među srpskim borcima vidio sam Slobodana Ilića kojeg sam od ranije dobro poznavao. Na sebi je imao vojnu uniformu i nije imao bradu i brkove - naveo je Hasanović.

Drugi svjedok, Salko Tursunović, koji tokom rata nije bio u Srebrenici, rekao je da je sa svojim ocem Zulfom Tursunovićem često pričao o akciji u Zalazju.

- Rekao mi je da je to bila značajna kota i za Srbe i za Bošnjake, te da se morala zauzeti zbog stalnog granatiranja Srba iz tog pravca. On je poznavao teren i tražio je da ide u Ažlicu da Srbima presiječe teren - naveo je Tursunović.

On je rekao da mu je otac ispričao da je do razmjene vatre došlo tek u popodnevnim časovima, "kada je grupa četnika, koja je bježala, na njih `udarila`".

Svjedok je rekao da mu otac nikada nije rekao da je ispucao rafal u Ilića, već da je "on poginuo u razmjeni vatre u kojoj se ne zna ko je koga ubio".

Orić i Muhić optuženi su da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenika srpske nacionalnosti - Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Suđenje će biti nastavljeno 28. februara.

Izvor: SRNA