latinica  ћирилица
07/02/2017 |  18:54 ⇒ 21:03 | Autor: RTRS

Imenovane sudije Suda za zločine OVK

Šefica Misije Euleks na Kosovu Aleksandra Papadopulu imenovala je 19 sudija na listu međunarodnih sudija Specijalnog suda za ratne zločine OVK.
Euleks (ilustracija) -
Euleks (ilustracija)

Među imenovanima su sudije koje će obavljati funkciju potpredsjednika, kao i četiri sudije Specijalizovanog vijeća Ustavnog suda.

Imenovane sudije će boraviti u sjedištu Specijalizovanih vijeća isključivo na zahtjev predsjednice radi obavljanja dužnosti koje iziskuju njihovo prisustvo.

U Ustavno vijeće Specijalnog suda su imenovani Roland Dekers iz Holandije, En Pauer Ford iz Irske, Vidar Stensland iz Norveške i kao rezervni sudija Antonio Belzamo iz Italije.

Kao sudije Specijalnog suda su imenovani Kit Rejnor iz Velike Britanije, Kaj Ambos, Kristof Bart, Tomas Laker i Mihael Bolander iz Njemačke, Emilijo Gati iz Italije, Nikolas Giljo iz Francuske i Ginjal Metro iz Švajcarske.

Za sudije su imenovani Vladimir Mikula iz Češke, Andres Parmas iz Estonija, Mišel Pikar iz Francuske, Kenet Roberts iz Kanade, Čarls Smit iz Amerike, Mapi Velt iz Holandije i Kristina van dej Vajngart iz Belgije.

Imenovanje sudija jedan je od tri koraka koji sud dijele od potpune funkcionalnosti i stvaranje uslova za podizanje prvih optužnica.

Sljedeća dva zadatka su održavanje plenarne sjednice sudija Specijalnog suda, na kojoj će biti usvojen pravilnik o dokazima i procedurama suda i njegova ocjena.

Specijalni sud koji će suditi po optužnicama za ratne zločine visokih oficira bivše OVK će funkcionisati na četiri nivoa - Osnovni specijalni sud, Apelacioni specijalni sud, Vrhovni specijalni sud i odjeljenje Ustavnog suda za Specijalni sud.

Glavni tužilac suda je američki pravnik Dejvid Švendimen, koji radi na prvim optužnicama.

Sud će, kako je zvanično najavljeno, "voditi sudske postupke o navodima koji proističu iz Izvještaja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope... od 7. januara 2011, a u kojem se iznose navodi o teškim prekograničnim i međunarodnim krivičnim djelima".

U tom izvještaju, specijalni izvjestilac Savjeta Evrope Dik Marti pisao je o zločinima OVK nad otetim Srbima na Kosovu i u Albaniji i iznio sumnje da su nekima od njih u Albaniji vađeni organi kojima je kasnije trgovano.

Navode iz Martijevog izvještaja istraživala je, prije formiranja suda, specijalna radna grupa EU koju je predvodio američki pravnik Klint Vilijamson.

Prije odlaska sa te dužnosti, Vilijamson je potvrdio da je pronašao dokaze za neke od tvrdnji izloženih u Martijevom izveštaju.

Sud u Hagu nadležan je za zločine počinjene od 1998. do 2000. godine.

Vilijamsona je naslijedio Švendiman, takođe Amerikanac.

U medijima na Kosovu više puta je nagovještavano da bi novi sud prve optužnice protiv nekih od bivših oficira OVK mogao podići do kraja ove godine.

Sud u Hagu nadležan je za zločine počinjene od 1998. do 2000. godine.

Izvor: BETA