latinica  ћирилица
07/02/2017 |  19:41 ⇒ 08/02/2017 | 08:37 | Autor: RTRS

Zvizdićevi PR stručnjaci izmislili izjavu Bože Petrova - Nije govorio o entitetima

Kancelarija za odnose s javnošću predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića (SDA) izmislila je izjavu predsjednika Sabora Hrvatske Bože Petrova u kojoj on govori kako je tobože "protiv stvaranja novih entiteta". Potvrđeno je to iz Kancelarije za odnose s javnošću Mosta Nezavisnih lista, stranke kojoj je Petrov predsjednik, piše portal Dnevnik.ba
Izmišljena izjava Bože Petrova - Foto: RTRS
Izmišljena izjava Bože PetrovaFoto: RTRS

Kancelarija za odnose s javnošću predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića (SDA) izmislila je izjavu predsjednika Sabora Hrvatske Bože Petrova u kojoj on govori kako je tobože "protiv stvaranja dodatnih entiteta". Potvrđeno je to iz Kancelarije za odnose s javnošću Mosta Nezavisnih lista, stranke kojoj je Petrov predsjednik.

"Predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov u posjeti je Bosni i Hercegovini. Nakon službenog sastanka s Denisom Zvizdićem, predsjedavajućim Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Kancelarija predsjedavajućeg poslala je službeno saopštenje u kojem stoje navodi koje Božo Petrov nije izjavio, a koji se tiču teme stvaranja novog entiteta u BiH",rekli su za portal Bljesak iz Kancelarije za odnose s javnošću Mosta.

"Razgovor s predsjedavajućim Savjeta a ministara Zvizdićem bio je jako konstruktivan, ali Božo Petrov ni u jednom trenutku se nije izjasnio za ili protiv trećeg entiteta budući da to nije bio fokus razgovora. Kao predsjednik Hrvatskog sabora je Petrov istakao da podržava BiH na evropskom putu te da se zalaže za federalizaciju koja će biti temelj za jednakopravnost tri naroda", poručili su iz Mosta.

Posebnu pažnju je posvetio izmjenama Izbornog zakona, prema odluci Ustavnog suda BiH, a koje Hrvatima konačno trebaju omogućiti vraćanje glasačkog prava u ustavne okvire i izbor legitimnih predstavnika u vlasti prema Dejtonskom sporazumu čiji je Hrvatska supotpisnik.

"Iz pozicije predsjednika hrvatskog Sabora Božo Petrov smatra da bi bilo neumjesno da on kao političar susjedne države učestvuje u razgovoru oko unutrašnjih političkih tema u BiH, ali oko pitanja koja se tiču ravnopravnosti Hrvata u BiH, i Dejtonskih kategorija kakva je legitiman izbor predstavnika shodno odredbi Daytona o konstitutivnosti naroda Hrvatska svakako treba imati jasan stav", stoji na kraju ispravke netačnosti koja se pojavila u bh. medijima.

Iz Zvizdićeve kancelarije su danas ranije su saopštili:

"Predsjednik Hrvatskog Sabora Božo Petrov rekao je danas nakon susreta s predsjedavajućim Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem u Sarajevu da Hrvatska poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, jednakopravnost tri konstitutivna naroda, ali i da ne podržava stvaranje dodatnog entiteta u BiH".